Lyckade järnvägsprotester

Arbetarinitiativet genomförde idag en rad protester mot privatiseringen av SJ på flera olika orter i Sverige:

Järnvägsprotest: Resenärer applåderade – vakter grep två demonstranter

img_0189_liten– Regeringen planerar en total avreglering av persontrafiken på järnväg. Det betyder sämre villkor för anställda och resenärer – krångligare, dyrare biljetter och att “olönsamma” linjer riskerar nedläggning.

Det var budskapet för ArbetarInitiativets mycket uppmärksammade protest utanför Stockholms central, på onsdag eftermiddag.

En grupp demonstranter formerade sig ett tåg – “folkets järnväg” – och tuffade runt och inne i centralen. Konduktörer i fina skärmmössor delade ut flygblad i form av biljetter. Tåget fick spontana applåder av resenärer som uppskattade kraven på upprustning och offentlig ägo av järnvägen.

img_0196_litenDet blev för mycket för några nitiska vakter, som grep och låste in en av de fredliga demonstranterna, Lina! Därefter låste de även in Elin, när hon ställde sig utanför dörren till Linas “arrest”. De gripna blev därefter körda med polisbil till Skanstull – fem tunnelbanestationer bort – för att de inte skulle återkomma.

Vid banderollen och materialbordet utanför centralen kom en strid ström resenärer som stannade i solen och lyssnade på appellerna. ArbetarInitiativets valsedlar gjorde också debut, och en man tog 10 stycken att dela ut.

img_0179_liten

Även på andra håll i landet än i Stockholm genomfördes protester mot privatiseringen av järnvägen med lyckat resultat.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements