Hård kritik mot Israels agerande i Gaza

Amnesty International riktar mycket hård kritik mot Israels brutala övergrepp mot palestinierna i Gaza:

Amnesty uppger att 1 400 palestinier dödades under den israeliska offensiven som pågick under 22 dagar, mellan den 27 december och den 17 januari, vilket i stort stämmer med de palestinska siffrorna.

Över 900 av de döda var civila, bland dem 300 barn och 115 kvinnor, enligt Amnesty.

I mars uppgav Israel att 1 166 palestinier dödats, av dem var 295 civila.

Den 117-sidiga Amnesty-rapporten säger att flera hundra civila dödsoffer inte enbart kan avfärdas med ”oavsiktliga förluster bland civilbefolkningen” i annars lagliga attacker eller som misstag.

Amnesty säger att frågor är obesvarade, om varför barn som lekte på hustak och sjukvårdspersonal som vårdade skadade dödades av precisionsrobotar när de som avfyrade dem hade detaljerade uppgifter om målen.

Palestinier förlorade också livet för att Israel ofta förhindrade medicinsk vård.

Vad som också blir uppenbart när man tar del av BBC:s rapportering och Amnestys rapport är hur Israel ljuger om vad som hände i Gaza, om vilka som fallit offer för missiler och beskjutning osv. Inte heller har Amnesty kunnat finna några som helst belägg för att Hamas skulle ha använt civila som ”mänskliga sköldar”. Sådana påståenden är alltså inget annat än israelisk propaganda.

Intressant?
Borgarmedia: DN, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: cappuccinosocialist skriver “Of course, the mighty Mos Def is a real life documentarian…”, Kristoffer Ejnermark skriver Vackert, Björn Nilsson skriver Från “den röda korridoren”, Kaj Raving skriver Fuskjakt dyrbart fiasko, acidtrunk skriver Quote: The Profit Bay

Advertisements
 • Sören A

  Jag tror man måste ställa sig mellan Israel och Hamas/Hisbolla. Att amnesty bara pekar ut EN förbrytare i detta lågintensiva krig tjänar ingen på. Visst begicks del felaktigheter från Israels sida (inte minst med deras provocerande bosättningar) men samtidigt blir de beskjutna utan att ha en möjlighet att retirera och då återstår tyvärr bara alternativet anfall. Det är sorgligt att se att parterna p var sitt håll målat in sig i var sitt hörn. Att världen står utan för och pekar på vem som är dum och inte. Vidrigheter sker hos alla men för att få fred skall man inte döma utan seframåt.

 • Anders_S

  Det finns ju huvudsakligen en förbrytare i det hela. Ockupanten. Dvs Israel. Alla lösningar måste utgå från detta faktum. Israel har ingen rätt till något. Man ockupoerar andra människros land. Däremot har de människro som bor där idag inge andar möjligheter i det stora hela än att bo kvar. Detta måste också beaktas i en framtid lösning.

  Sedan fördömer Amnesty också Hamas attacker mot civila i Israel. Vilket naturligtvis också är riktigt. Men det handlar inte om förbrytelser på riktigt samma nivå som Israels.

 • Sofie

  @ Sören

  Amnesty fördömde tydligt båda parter.

 • kk

  Israel är en terrorstat vilket bevisas återigen!

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Israels sjöpirateri()

 • ”Visst begicks del felaktigheter”?? Sören, Israel dödade 900 civila! Och självklart finns det alternativ till Israels anfall och fortsatta ockupation:

  * Avveckla bosättningarna.
  * Lämna tillbaks den ockuperade marken.
  * Erkän rätten till en palestinsk stat och palestiniernas rätt till försvar av denna.
  * Låt flyktingarna återvända.
  * Lika rättigheter till alla israeliska medborgare.

  Dvs de krav som ställs från FN, Amnesty, Human Rights Watch, Röda Korset, Rädda Barnen och alla världens länder.

 • Anders_S

  Innan ni skriver en kommentar, läs kommentarsreglerna. Och om ni vill komma med faktapåståenden om är kontroversiella så ange källa.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Kan

  /*Ditt inlägg bryter mot kommentarsreglerna. Du påstår att de faktauppgifter som världen accepterat (som Hampus redogör för) som sanna är falska och då får du faktiskt ange källa för dina påståenden*/ #AS

 • Pingback: DN blundar för att iranska motståndet inspireras av det palestinska « Roya – Intersektionalen()