Stor minneshögtid för offren i Srebrenica-massakern

I Srebrenica samlades igår 20 000 människor på minnesdagen för att hedra offren för massakern i Srebrenica år 1995. Ytterligare 534 människor hade identifierats och kunde nu begravas igen och på riktigt:

Fler än 20.000 muslimer samlades i Srebrenica på lördagen för att minnas massakern för 14 år sedan, samtidigt som 534 nyligen identifierade offer hedrades.

Kvarlevorna av de döda, som tidigare varit slängda i massgravar, bars i kistor svepta i grön väv medan namnen lästes upp högt. Offren tillhörde de omkring 8.000 pojkar och män — de flesta muslimer — som mördades i slutskedet av kriget i Bosnien 1992—1995.

Massakern utfördes av serbiska trupper som stormade en enklav som stod under FN-beskydd.

Offren har tidigare flyttats till nya massgravar då serbiska soldater försökte sopa igen spåren av krigsbrotten. När offren väl återfanns, krävdes omfattande identifieringsarbete, med DNA-analys.

Trots att det gått många år sen massakern saknas fortfarande människor. Alla massgravar har troligtvis inte återfunnits och alla dödade har inte identifierats eller hittats.

Läs också:
Minnesdag för offren i Srebrenica-massakern
Hjälten från Zepa

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Bosse Johansson

    Jag vill minnas att händelsera i Srebernica gav upphov till ett hejdundrande megabråk i vänstertidskriften Ordfront. Den dåvarande chefsredaktören lät intervjua författaren och journalisten Diana Johnstone som tecknade en radikalt annan bild av händelserna i Srebernica.Johnstone menar att händelserna i Srebernica hade en förhistoria som definitivt inte återgivits korrekt och att antalet offer överdrivits kraftigt. Enligt henne skulle det röra sig om färre än 3000 återfunna kroppar som dessutom var av varierande etniskt ursprung.
    Jag skall låta det vara osagt hur det förhöll sig med den saken. Säkert är i alla fall att man i svenska media inte ostraffat återger alternativa tolkningar som Johnstones. Maciej Zaremba och annan kulturhögerelit lät ordfronts chefredaktör kräla i det mediala stoftet. Jag vill minna att han fick avgå och att föreningen Ordfront bråkade om saken på sin stämma.

  • Pingback: Massakern i Srebrenica visar den yttersta konsekvensen av muslimhatet | Svensson()