Minnesdag för offren i Srebrenica-massakern

Idag är det officiell minnesdag för offren i Srebrenica. FN hade lovat att skydda de omringade invånarna i Srebrenica, men det blev inte så. Istället lämnade FN-trupperna staden och de bosnienserbiska trupperna kunde inta hela området under ledning av Ratko Mladic. 20 000 flyktingar sökt skydd hos FN-trupperna i Potocari men lämnades åt sitt öde. Inte bara det, de till och med lämnades ut till Ratko Mladic och hans trupper:

Mladic ställde krav på att alla flyktingar skulle överlämnas till hans armé. FN gav efter. Den 12 juli började man att dela upp männen, kvinnorna och barnen. Kanske 15 000 hann fly undan. Kvinnor och barn bussades ur stan till ”muslimska områden”, medan männen mellan 12 och 77 år skulle kvarhållas för ”utfrågningar”. På ett och ett halvt dygn bussades drygt 23 000 kvinnor och barn iväg – det var en gigantisk logistisk apparat som satts igång. Det bevisar också att det som sedan hände inte var någon stundens ingivelse, utan noga planlagt.

Den 13 juli inleddes de första avrättningarna utförda i en lagerlokal i byn Kravica. De kommande fem dagarna pågick massmorden. Över 8 000 män och pojkar mördades. Det finns många vittnesmål och lämningar efter dessa händelser. Jag har rest i trakterna och sett med egna ögon. Där kan man se de yttersta konsekvenserna av idéer som gör skillnad på människors värde för deras ursprung eller tro.

Det gick illa i Srebrenica, befolkningen på platsen övergavs av världssamfundet och FN med en massaker som följd. I en annan liknande enklav i Bosnien, Zepa, gick det inte lika illa. Inte på grund av att FN-trupperna agerade så mycket annorlunda, utan på grund av skickliga och misstänksamma militära ledare i det inringade området. Som använde förhandlingsvapnet för att köpa tid och rädda människor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: kamratwot skriver Allt som var mitt eget, Jinge skriver Osmakligt om Jackson, Björn Nilsson skriver Vi var med också!, Johan Frick skriver Polisen är mördare, Kaj Raving skriver Samma kapitalister här som där

Advertisements
  • Klassisk situation. Ge FN instruktioner att göra något som kräver enorma resurser och vägra sedan att betala för trupp och beväpning så uppdraget är omöjligt att genomföra. Samma mönster kan man se i konflikt efter konflikt.

  • bosnien

    11.jul.1995 den dag är tragedi för hela Evropa och s.k. demokratisk värdl.Srebrenica har lämnat til monstrumer cetniks eller serber../alla vet vad har hänt med dessa män/som int.dom stol i Hagg med i sin dom kallat Genocid eller folkmord har man gjort där, o hela Evropa ska ha minne stund den dag..jag personligt har inte märkt nåt specielt i Sverige tyvver..sorligt

  • Pingback: Stor minneshögtid för offren i Srebrenica-massakern | Svensson()