Göteborgspolisen och den organiserade brottsligheten

På 1970-talet var det en allmän åsikt bland narkomaner och småkriminella att det fanns en uppgörelse mellan vissa gangsterkretsar och polisen i Göteborg som gick ut på att hålla heroinet borta från staden. Gangstrarna skulle ha en viss frihet när det gällde porr, prostitution, hasch- och amfetaminlangning mot att man såg till att hålla heroinet borta.

Ingen vet väl egentligen om det fanns någon sanningshalt i dessa rykten, men några faktum är tydliga. Heroin kom betydligt senare till Göteborg än till andra svenska storstäder och staden har fler porrklubbar än andra svenska städer.

Under senare år har en del gangsters inte velat hamna på häktet i Göteborg. Anledningen till detta har varit att man ansett att polisen i Göteborg har kontakter med rivaliserande gangstergäng. De rykten som finns knyter dessa kontakter till Naserligan, den gruppering som idag anses kontrollera en stor del av heroinhandeln i Skandinavien. Bland annat handlar det om kontakter med den numera pensionerade polisen Ronald Bagge. Andra poliser som nämnts i samband med prat om olika typer av kontakter med den organiserade brottsligheten är sådana som en tidigare chef för spaningsroteln, Ackeroth, och Stolpe på krim. Sanningshalten i denna typ av rykten måste dock ifrågasättas och de nämnda poliserna kan förstås bara vara namngivna för att sprida osann information och för att de ska smutskastas.

En annan sak som jag alltid funderat på är detta med den illegala spelverksamheten inom RK Company och konkurrentbolaget Adonbolagen. RK Companys verksamhet är mycket omskriven och dess ägare Rade Kotur är dömd för olika typer av brott. Däremot har aldrig något skrivits om konkurrentbolaget, dess ägare eller verksamhet. Frågan är varför. Det kan tilläggas att just RK Company inte har någon verksamhet idag även om illegalt spel självklart är flitigt förekommande. Noteras kan att det både inom RK Company fanns och inom Adonbolagen finns stor del hel legal verksamhet och att Adonbolagen inte utretts för olaglig spelverksamhet. Något som i all fall jag ser som underligt.

Det finns också mycket som tyder på att de poliser som i fordom tid kan ha haft kontakter med organiserad brottslighet eller kriminella numera kan ha slutat inom polisen och att Göteborgspolisen numera antagligen är mindre korrupt än vad som tidigare varit fallet.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, AB, EX, SVD, HD, Sydsvenskan, RT, GT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Från GP om illegala spel och RK Company:

I maj 2005 granskade Göteborgs-Posten tillsammans med radioprogrammet Kaliber den illegala spelmarknaden i Sverige.
Vi berättade om hur olagliga pokermaskiner varje år drar in cirka fem miljarder kronor. Det mesta svart.

Spelmaskinerna står öppet i pizzerior och servicebutiker. Men bakom fasaderna döljer sig ofta kriminella gäng och oseriösa företag.
Två Göteborgsföretag var marknadsledande på området spelautomater: RK Company och Adonbolagen. Bakom initialerna RK Company gömmer sig namnet Rade Kotur. Han kontrollerade ett par tusen spelautomater i butiker, gatukök och krogar och kunde från sitt företags server själv iaktta och styra spelautomaterna.

Enligt bolagsregistret bedrev RK Company import, export, uthyrning och försäljning av internetterminaler och casinoverksamhetsvaror, samt tillverkning av mjuk- och hårdvara för internetterminaler. Bolaget uppgav sig ha 3 000 spelautomater i Sverige.
RK Companys huvudkontor låg i Göteborg. Företaget hade också kontor i Stockholm, Malmö och Norrköping. Utomlands fanns verksamheten i London, Frankfurt, Belgrad, Madrid och Köpenhamn.

Enligt de senaste verksamhetsberättelserna omsattes 35 miljoner kronor. Omkring 25 personer var officiellt anställda. Men enligt GP och Kalibers granskning omsätter bolagets maskiner hundratals miljoner varje år.

Efter granskningen flyttade RKC huvudkontoret till Sten Sturegatan. Företagets namn ändrades till RK Sweden AB. I juni 2006 lades, enligt Skatteverket, verksamheten i Sverige ned.

Blogged with the Flock Browser

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Advertisements

3 Replies to “Göteborgspolisen och den organiserade brottsligheten”

Kommentarer är stängda.