Södertäljenätverket rullas upp

Det pågår för närvarande en stor rättegång mot 17 män i det så kallade Södertäljenätverket. Ett kriminellt nätverk i Södertälje med förgreningar in i politiken, företagsvärlden och föreningsvärlden. Men det är inga av de senare kategorierna som står åtalade utan det handlar om 17 män från den våldsutövande delen av nätverket, utpressare, rånare, mördare, indrivare etc. Polisen har dock funnit under utredningen av de 17 åtalades brott att Södertäljenätverket är uppbyggt som en riktig maffia-organisation i flera nivåer med helt hederliga medborgare i toppen:

Enligt polisens analys är den kriminella strukturen även i Södertälje en pyramid indelad i tre nivåer. Inför skranket i tingsrätten finns misstänkta medlemmar av pyramidens bas, nätverket runt 31-åringen. De utgör våldskapitalet.

– Där har vi bilkapare, rånare, hotfulla indrivare av utpressningspengar och mördare, säger Gunnar Appelgren.

Ovanför dem i hierarkin finns ”experterna”, personer som har förmågan och kontakter att omsätta, förvalta och dölja kriminella vinster.

– De har ett socialt inflytande och kan ha även ett politiskt. Det kan handla om personer som har avancerat från basen. De är ofta företagare. Men det kan också handla om advokater, banktjänstemän, tjänstemän i kommunen eller annan myndighet, inklusive poliser, politiker.

I toppen finns ”imperiebyggarna”. De har stort inflytande både i den kriminella sfären och i den legala världen.

– Jag anser att detta är det närmaste vi kan komma en maffia i Sverige.

Vad som vore bra hade varit om polisen kunde lyckas bevis att en del högre upp i hierarkin faktiskt är och har varit inblandade i brottslig verksamhet. Så länge dessa personer kan fortsätta sin verksamhet ostört så kan de rekrytera nya indrivare, mördare, rånare och utpressare. Men det är knappast troligt att någon större företagare, föreningsledare eller politiker kommer att åtalas.

Mer läsning om Södertäljenätverket och deras olika kopplingar:

Lyckad polisinsats mot organiserad brottslighet
Hur fri står Metin Ataseven?
Södertäljenätverket – ett mycket brottsaktivt kriminellt nätverk
Syrianska FC och Södertäljenätverket
Är syrianer/assyrier mer kriminella än andra?

Det är också uppenbart för den som studerar den kriminella miljön kring Naserligan och deras allierade i Gårdstensalliansen och Tigrarna i Göteborg att samma typer av strukturer finns där.

Läs mer:

Naserligan rensar upp i den undre världen
Göteborgspolisen och den organiserade brottsligheten

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements