Fascister i riksdagen och ytterligare ett borgerligt parti i vissa kommuner

I alla fall om vi får tro den senaste opinionsundersökningen och uppgifterna om besluten i Piratpartiet (PP).

I väldigt många kommuner ingår miljöpartiet i borgerliga allianser och i en del andra i socialdemokratiska allianser med borgerlig politik. Miljöpartiet fungerar därmed ofta som en garant för privatiseringar avkollektivtrafik, skola, vård och omsorg i kommunerna. I andra kommuner är de istället mot privatisering av vård och omsorg och/eller kollektivtrafik. Det går följaktligen inte att vet vad man faktiskt röstar på när man röstar på miljöpartiet i ett kommunval. Mer än att de i de flesta fall kommer att ge stöd till en borgerlig politik med privatiseringar och nedlksärningar.

Nu tänker Piratpartiet ställa upp i kommunval på de ställen där man kan och vill. Det bäddar för att vi får ytterligare ett vindflöjelparti av Miljöpartiets typ i en del kommunfullmäktige. Ett parti som fungerar som en garant för att en borgerlig politik med privatiseringar och liknande kan genomföras. Oavsett om de förhandlar sig till en uppgörelse med socialdemokraterna eller med högerpartierna. Nog låter det också en smula elitistiskt med att ”bara de skarpaste representanterna ska få kandidera”. Hur avgör man vem som är ”skarp” och kan man verkligen ställa upp Falkvinge själv i det läget. Han har aldrig imponerat på mig med sin ”skarphet” direkt. Och det verkar ju inte gå så bra i opinionsundersökningarna.

För att ytterligare betona bilden av den misär som kan bli resultatet av nästa val om den senaste opinionsundersökningen skulla vara ett val så kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen. I Sverigedemokraterna (SD) finns högerpopulister och tvättäkta fascister. De första rasisterna är obehagliga nog och de senare rasisterna är mycket obehagliga. Kommer SD in får vi se ledamöter av bägge falangerna. Obehagligt och otrevligt är bara förnamnet.

Å andra sidan skulle Kristdemokraterna ramla ur om opinionsundersökningen var ett val. Och ingen sörjer ju att det konservativa partiet för bigotta kristna ramlar ut. Det är en vinst snarare än en förlust för riksdagen och politiken i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

11 Replies to “Fascister i riksdagen och ytterligare ett borgerligt parti i vissa kommuner”

 1. Svensson: Du är väldigt pigg på att censurera bort besvärliga frågor, men kan Du förklara varför SD skulle vara fascistiska medan deras förebild och läromästare Danskt folkeparti inte skulle vara det? Gärna konkreta exempel tack.

  mvh.

  x.

 2. Det är lätt att se vem som tjänat på Sahlins copy cat allians, innan man gick in i denna allians så hade man rekordartade opinionssiffror, efter alliansen har man befunnit sig i fritt fall. Vilka som varit de stora vinnarna är inte svårt att se. Sahlin är en katastrof för sossarna.

  Möjligt att SD har en radda yttre attribut som kan ses som fascistiska men riktig fascism handlar om att de mäktiga kapitalintressena i samhället, inte sällan i förening med de etablerade religionsintressenterna stödjer politik som sätter stopp för demokratiska ‚Äùexcesser‚Äù, detta väsentliga element verkar saknas hos SD. De förstnämnda intressena har ju sedan länge tagit kontrollen över den ekonomiska politiken här i landet och därmed satt gränserna för demokratins möjligheter.

  Klart att det är ju mycket bekvämare att hålla på med skenfäktning mot SD än att adressera de motståndare som verkligen begränsar de demokratiska möjligheterna. SD är ju ett resultat av att man sålt ut de man sagt sig representera och gått i klinch med vad som borde ha varit de verkliga motståndarna.

 3. Min uppfattning är att SD eller delar av SD är fascister. Jag har belagt detta i flera inlägg jag skrivit tidigare. Jag tänker inte varje gån jag skriver om Sd argumentera i frågan. Därför har alla kommentarer utom en som argumenterar eller påstår saker i just den frågan strukits.

 4. ”Det går följaktligen inte att vet vad man faktiskt röstar på när man röstar på miljöpartiet i ett kommunval.”

  Det var väl lite väl kategoriskt. Det kan ju vara så att man i en och samma kommun vet precis vad man får om man röster på miljöpartiet i kommunalvalet. Bara för att det inte är konsekvent över kommunerna betyder inte att inriktningen i en kommun är okänd. Denna kan ju ha presenterats i valrörelsen eller kan vara lätt att härleda från tidigare beslut i kommunen.
  Sedan kan ju tycka att det är inkonsekvent, men det är en annan fråga.

 5. Magnsu; Jo det betdyer det, för många väljare går efter riskpolitiken när det röstar. Även i kommunvalen.

Kommentarer inaktiverade.