Politisk isolering stoppar inte SD

Jag tycker det är riktigt att Socialdemokraterna och Moderaterna inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna om de senare kommer in i riksdagen. Men detta kan inte på något sätt stoppa Sverigedemokraterna (SD). Förutsättningen för SD och deras framgångar är den borgerliga politik som förs av den nuvarande regeringen och den likaledes borgerliga politik som företräds av socialdemokraterna. Bägge sätten att föra borgerlig politik på innehåller en mängd gemensamma ingredienser, som privatiseringar och nedskärningar, överflyttning av resurser från fattiga till rika osv. Det som skiljer åt är egentligen främst takten i försämringarna för vanligt folk.

Det är här som förklaringen till SD:s relativa framgångar i opinionen ligger. Inga större partier företräder idag den vanliga människan, arbetaren, den fattige. Utan det traditionella arbetarpartiet har övergett arbetarklassen till förmån för identitetspolitiska frågor. Det social välfärdsprogrammet har glömts bort, det bättre samhället, utopin finns inte längre i den socialdemokratiska visionen. Eller man ska väl kanske inte säga vision, för det finns gentligen ingen vision alls. Socialdemokraterna har övergett arbetarkalssen och den genrella välfärdspolitiken och det har öppnat ett utrymme för SD och deras enkla lösningar som ju i verkligheten bara skulle göra saker etter värre för arbetare och fattiga.

Enda sättet att bekämpa SD är alltså en återgång till en generell välfärdspolitik och stopp för privatiseringar och nedskärningar i offentlig sektor.

Intressant?
Bloggat: Signerat Kjellberg, Utsikt från höjden, Peter Andersson, Roger Jönsson, Hörsing,
Borgarmedia: BLT, Dagen, AB, EX, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements