Bygg- och fastighetsbranschen de senaste 60-åren, del 4 – misskötsel och vanvård

Del 20 av 24 i serien Bygg- och fastighetsbranschen

Efter fastighetskraschen i början av 1990-talet rekonstruerades många av de svenska fastighetsbolagen och en rad nya fastighetsbolag skapades för att ta över fastigheter från banker, konkursbon och staten. Fastigheter som i många fall hamnat i fordringsägarnas händer efter att finansbolag och fastighetsbolag gått i konkurs. Det handlar dels om stabila bolag som Catella (bildat utifrån resterna av Nyckeln), Kungsleden och de tre bolagen Castellum, Norrporten samt Pandox som bildades ur Securum, det företag som bildades för att ta över Nordbankens dåliga krediter för att på så sätt rädda Nordbanken. I Pandox hamnade också en del fastigheter från Skanska.

Castellum är en fastighetskoncern som äger de lokala bolagen Eklandia Fastighet AB och Harry Sjögren AB i Storgöteborg, (inkl Borås, Halmstad, Alingsås), Fastighets AB Briggen i Öresundsområdet (Malmö, Lund, Helsingborg), Fastighets AB Brostaden i Storstockholm, Aspholmen Fastigheter AB i Mälardalen (Örebro, Västerås, Uppsala) och Fastighets AB Corallen i Östra Götaland (Jönköping, Linköping, Värnamo, Växjö). Ägandet i Castellum utövas i huvudsak av statliga intressenter liksom Norrporten som idag ägs av de statliga andra och sjätte AP-fonderna.

Kungsleden bildades ur GotaBanks fastighetspanter, fastigheter som övergått i bankens ägo när fastighetsbolagen gick i konkurs. Idag har bolaget blandade institutionella ägare. Pandox är däremot ägt av den privata norska fastighetsägarfamiljen Sundt via deras privata företag.

Men det handlar också om en rad bolag som startats i andra syften. Bolag som ibland tagit över en del av de fastigheter som försäkringsbolagen köpte av allmännnyttiga fastighetsbolag på 1980-talet och 1990-talet. Bolag som Aberdeen (SPP:s tidigare fastighetsavdelning), Newsec, Jones Lang LaSalle, Acta, Centerplan osv. För en central del i framväxten av blag som numera spekukerar i fastigheter och vanvård är just allmännyttans storra utförälsjningar till olika såsomm försäkringsbolag och finansbolag (exempelvis GE Capital) som skapde stora bestånd av privatägda fastigheter i områden med resurssvaga hyresgäster. Man underlättade helt enkelt den utveckling som skulle följa.

Många av bolagen har köpt och sålt fastigheter på samma sätt som Backström och andra på 1970-talet eller Thulin et consortes på 1980-talet. Med spekulation i stigande fastighetspriser helt enkelt. Dessutom har fler av dessa bolag gjort sig kända för misskötsel av fastigheter, oavsett om det är ägare eller bara förvaltare. För det vanliga när det gäller den grova misskötsel som ofta kan ses är ofta att ägare och förvaltare inte är samma bolag. Utöver detta har det också förekommit anklagelser om mutor och svarta pengar i samband med en del av bolagen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Reinhold Gustafsson – hyresvärd och byggare som drogs in i 80-talets fastighetskarusellNewsec – ett av många slumvärdsbolag >>
Advertisements

4 Replies to “Bygg- och fastighetsbranschen de senaste 60-åren, del 4 – misskötsel och vanvård”

 1. I ett av Stockholms förorter – som egentligen har alla förutsättningar för att vara trivsamt – drivs nu ett stort antal fastigheter av slumvärdar. 
  Där hör det till ovanligheten att man underhåller fastigheterna med tillhörande utrymmen och själva lägenheterna.
  Nu har stora delar av fasaden plötsligt rasat ner från ett av husen. Åtgärdas detta? Nej. Istället har man löst det genom att provisoriskt sätta polistejp runt huset, och på en stor (handskriven)skylt kan man läsa: Varning, farligt att gå nära!). Det är verkligen ett sorgligt kapitel.
  Lägenheterna slutade man underhålla kontinuerligt sedan många år tillbaka. Senast hörde jag att själva ventilationssystemet fullständigt brakat ihop, avloppssystemet fungerar knappast, samtidigt som akutcentral inte finns kopplad till husen. Jo, ett nummer finns att tillgå i trapphuset, men ringer man dit möts man av oförstående anställda som inte vet vilka fastigheter de är anknutna till. 
  Vid ett tillfälle fick en hyresgäst dras med ett trasigt kylskåp i en månad. Jag behöver knappast beskriva vad detta innebar. Kan bara kort nämna att brun sörja rann från kylskåpet då de äntligen lyfte på arslet och bar ut liket – det var inte av gammal mat sörjan kom från.
  Jag är fullständigt övertygad av att de hyresgäster som bor i huset inte känner sig ett dugg trygga, utan ständigt lever med en gnagande oro att de lever i en farlig miljö, som borde vara totalt utdömd. Det hade dessa fastigheter varit, då när landet fungerade, och när det var svårt för kriminella privata aktörer att etablera sig på marknaden.  

Kommentarer inaktiverade.