Regeringen göder organiserad brottslighet

Genom det sätt som rotavdraget är konstruerat på har det visat sig vara ett mycket enkelt sätt för organiserad brottslighet att lura staten på en massa pengar. Just byggbranschen, vid sidan av städbranschen, är ju känd som en bransch där den organiserade brottsligheten har inflytande och där personer som tillhör kriminella gäng äger äger företag. Genom rotavdraget har det öppnat sig en ny möjlighet för skumraskbolag som har samröre med gangsterverksamhet:

De nya reglerna för så kallade rot-avdrag gör gällande att det är företaget som utfört husarbetet, exempelvis renovering, som begär skattereduktion efter att kunden betalat sin del av fakturan.

Enligt Bengt Hansson, handläggare på Skatteverket och expert på rot-avdrag, görs ingen utredning när begäran om skattereduktion kommer in. Om bara blanketten är rätt ifylld betalas pengarna ut till företaget och ett meddelande skickas ut till kunden.

Om kunden eller företaget har synpunkter på beslutet får de i efterhand höra av sig till Skatteverket.

– Det finns oärliga företag, men det kan vara så enkelt som att företaget uppgivit fel personnummer. Om någon hör av sig med synpunkter tillsätter vi en utredning, och om det visar sig vara helt fel så blir det ett återkrav på företaget, säger Bengt Hansson till SvD.se.

Om det däremot gjordes en kontroll med den uppgivna kunden innan utbetalning skedde så skulle problemet inte finnas:

Han [Kaj Hahne, polis, min anm] anser att ett enkelt sätt för Skatteverket att täppa igen hålen är att utreda företagens ansökningar om skattereduktion innan pengar utbetalas. För när när man väl upptäcker bedrägeri är det oftast redan för sent.

– Det är svårt att få tillbaka pengarna. Det går alltid att spåra pengar till ett konto men det finns ingenting som säger att pengarna är kvar på det kontot. Det är sådana där saker som man inte riktigt har tänkt på.

För som det är kan det inte fungera. För kriminella bolag, skumraskföretag och organiserad brottslighet göds ju i praktiken av detta system. Som tillkommit på regeringens initiativ.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Regeringen göder organiserad brottslighet”

Kommentarer inaktiverade.