Ett vaccin mot HIV på gång?

Många gånger har det hävdats att vaccin mot HIV är på gång. Men det har visat sig att så inte varit fallet. Återigen kan vi läsa i tidningarna om ett vaccin som verkar vara en bit på rätt väg mot något som fungerar. Men man vet aldrig, det finns ett stort behov hos alla att verkligen försöka se positivt på sätt att bekämpa HIV. En sjukdom som vi inte kan rå på är något alldeles extraordinärt skrämmande (precis det faktum media försökt utnyttja kring svininfluensan, som dock är en sjukdom vi kan rå på).

Om det nya svenska vaccinet mot HIV faktiskt fungerar på ett bra sätt och kan lägga grunden för en utveckling av än bättre mediciner mot HIV är detta en mycket välkommen utveckling, speciellt för många länder i Afrika. Det kan i så fall ge förnyat hopp för många människor, förutsatt naturligtvis att det inte låses in på grund av olika  patent och intressen hos läkemdelsföretag. För i så fall kanske de fattiga som behöver vaccinet inte får ta del av det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
  • Erik

    Tyvärr är detta inget annat än en uppblåst glädjetolkning av opublicerade data. Att framkalla antikroppssvar mot HIV är ingen nyhet, det har man gjort i över 20 år, problemet är att dessa inte skyddar mot infektion. Forskargruppen i fråga har ett otal gånger via media sagt sig vara nära lösningen och det finns inget nytt denna gång heller.