Hur har dom tänkt att det ska fungera?

Telekompaketet och den möjlighet till avstängning från internet som inbegrips i det är problematiskt som jag ser det. Allt fler myndigheter och företag kräver att man använder tjänster på nätet för att man ska få nån service. Att då bli avstängd från nätet på grund av något brott man eventuellt gjort verkar i det perpektivet inte riktigt genomtänkt. Detta även om det är tänkt att avstängning bara är aktuell efter rättslig prövning.

Dessutom funderar jag på hur de har tänkt att det ska fungera. Det finns ju mängder med publika nät och publika datorer som en person med avstängd internetförbindelse hemma kan använda. Dessutom kan personen ju använda en mobil bredabndsuppkoppling som nån anna köpt år honom osv. OCh hur gör man i en familj där föräldrarna står för internetuppkopplingen och tonårssonen laddat ner filmer. Ska hela familjen straffas då? Det är verkligen oi så fall att gå tillbaka i tiden och inte utrkäva individuellt ansvar.

Jag kan inte se att ett förbud mot att finnas på Internet (eller man kanske ska säge att ha en internetuppkoppling) innebär en lagstiftning som inte kan bli funktionsduglig. Lagar där efterföljden inte kan kontrolleras och där det är svårt att beivra ett evntulelt brott är inga bra lagar. De minskar förtroendet för rättsapparaten och för myndigheterna. EU sänker alltså sin trovärdighet genom att genomdriva telekompaketet. Nog för att EU:s trovärdighet redan är låg, men den blir nu än lägre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Daniel

  Vad styrs inte av internet nu för tiden? Tavlorna för kollektivtrafiken, bankomater, arbetsplatser. Bilarna börjar ju också bli såpass avancerade att dom kopplar upp sig på nätet.

 • Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet()

 • Ja Du Anders, HUR har de tänkt att detta skall fungera? Din analys är glasklar och argumenten både giltiga och bra. Möjligen saknas ett. För de som vill, är det inte omöjligt utan enkelt, att låna andra i husets uppkoppling om de har router; eller t.o.m. förfalska IP-adressen. Det kan väl ändå inte vara rimligt att de som får sin IP-adress stulen eller lånad skall behöva bevisa att de inte själva använt uppkopplingen vid aktuella tillfället? Skall trådlös användning stoppas eller?

 • Johan

  Det är väl inte så konstigt. De som tillhandahåller anonymt internet kommer behöva censurera eller registrera användarna.

  Leve frihet, eller nåt.

 • Anders_S

  Johan: Och hur du tänkt att det ska fungera? På öppna nät, på andras konton osv. Registrering hjälper ju inte ett dug. Man kan ju hitta på vad som helst.

 • Problemet är att det är frågan om lagstiftare som är ganska okunniga om teknikens utveckling. Även om väl jämförelsen endast till hälften är relevant är det som att stänga av människor från att stoppa brev i brevlådan.