Södertäljenätverket

2008 pågick en konflikt mellan olika kriminella gäng i Södertälje. En konflikt som dessutom haft beröring med konflikter mellan olika gäng i Göteborg. Konflikten berörde på bägge orterna det kriminella gänget X-team, supporterorganisation till Bandidos.

I Göteborg har X-team under senare år varit i konflikt med den sammanslutning som går under namnen Vännerna eller Gårdstensalliansen. I Södertälje har X-team haft en konflikt med den gruppering som brukar gå under namnet Syrianska Brödraskapet då många av dess ledande medlemmar kommer från den syrianska/assyriska befolkningsgruppen som ju är stor i Södertälje. Men i vissa sammanhang går gänget under en annan beteckning, Södertäljenätverket då ju inte alla medlemmar är syrianer/assyrier.

Grupperingen anses av en del vara ett av de farligare kriminella gängen i Stockholmsområdet och det verkar som om man också ligger i konflikt med nåt nätverk med kopplingar till det forna Jugoslavien. Polisen i Södertälje menar dock att nätverket inte är ett av de värsta:

När de fyra parametrarna läggs ihop hamnar den kriminella gruppen FFL från Botkyrka i topp och  strax under Södertäljenätverket, båda före grupperingar som Hells Angels och Bandidos.

Men det är helt fel, anser Södertäljes polismästare Michael Fetz:
– Dels är uppgifterna ett år gamla och dels finns många fler parametrar än de man nu valt. Hade andra parametrar valts hade inte Södertälje inte kommit i toppen.

Enligt Michael Fetz spär detta på bilden av Södertälje som Sveriges gangsterstad nummer ett.

– Men det är en helt felaktig bild som negativt påverkar den bild av Södertälje som polisen, kommunen, näringslivet och många Södertäljebor så idogt försöker nyansera, säger han.

[…]

Markus Grundtman, chefsanalytiker vid Länskriminalen, håller med om att fler parametrar kan ge ett annat resultat.

Om exempelvis ekonomisk brottslighet tas med så skulle grupper som Hells Angels stiga på listan, menar han.

Våld på ”gatunivå” är däremot vanligare bland förortsgängen än bland etablerade grupper som inte vill dra till sig onödig uppmärksamhet, vilket riskerar att störa affärerna.

Södertäljenätverket har begått en mängd brott över hela Södermanland och varit misstänkta och medlemmar har varit misstänkta i flera fall med anlagda bränder. Även om andra gäng också misstänkts för sådant. Ur min synpunkt finns det därför all anledning att misstänka att nätverket eventuellt skulle kunna kopplas till de mycket omskrivna brandattentaten mot livsmedelshallar i Södertäljetrakten som skedde i början av året och kanske kan folk anknutna till nätverket också kopplas till brandattentatet mot Assyriska föreningens lokaler. Det vore i alla fall inte underligt om det fanns kopplingar (om det inte helt enkelt är ett rasistdåd).

Syrianska brödraskapet (Södertäljenätverket) anses ha mellan 20 och 30 medlemmar och en del medlemmar har intressen i frisör- och restaurangbranschen i staden och i andra städer i området. Fler av de ledande personerna fanns med på polisens lista över de farligaste brottslingarna i Sverige, den så kallade Alcatrazlistan. Nätverket anses ha varit inblandat i beskjutningen av polishuset i Södertälje år 2005.

Läs mer: LT, Peter Karlberg, DN, AB,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

31 Svar på “Södertäljenätverket”

  1. Hörde ett reportage om de kriminella gängen i Södertälje på P1 runt kl 06:20 i morse och det var mycket intressant. Finns att lyssna på här:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4386352

    4 min in i reportaget säger spaningschefen Anders Göransson vid polisen i Södertälje:
    ”Det här Södertälje-nätverket som vi hörde om i ekot är väldigt knytet till en av våra stora invandrargrupper, alltså den Asyr/Syrianska-gruppen.”

Kommentarer är stängda.