Långa straff för Södertäljenätverket

Bernard Khouri, känd som ledare för Södertäljenätverket, också kallat Syrianska Brödraskapet, fick livstids fängelse när domen i Sveriges största gangstermål kom idag. I centrum för rättegången har tre mord figurerat. Dels morden på bröderna Moussa på ett café i Ronna centrum år 2010, dels ett mord. Bernard Khouri anses ha beställt morden. För dubbelmordet finns ingen känd gärningsman, Khouri fälls ändå för anstiftan. Domen är en dom som tagit fasta på att det handlar om organiserad brottslighet, att det finns ledare som beordrar mord och annat och folk som utför dem. Det är första rättegången i sitt slag och experter liksom polisen anser att det är en framgång för samhället:

Kriminologen Jerzy Sarnecki kallar domen en seger för samhället. Även Gunnar Appelgren, som lett polisens insats, ser den som ett bevis för att polisen kan bekämpa organiserad brottslighet.

I Södertälje syntes en kraftig minskning av brott kopplade till gängkriminalitet efter att männen häktades.

– Det här är ett viktigt första steg som visar att samhället inte accepterar att det bildas parallella samhällen i Södertälje eller i Sverige, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Även om gängbrottsligheten gick ner när de 17 männen från Södertäljenätverket greps, häktades och åtalades så finns de sociala orsakerna till att nätverket uppstod kvar. Det finns därför självklart en risk för att andra gäng kan ta över och mindre embryon till sådana gäng finns säkert redan nu i Södertälje. Man ska inte heller glömma att den främste ledaren för Södertäljenätverket, Bülent Aslanoglu, fortfarande är på fri fot då han finns någon stans utomlands.

Läs mer:

Gangstergängen i Södertälje
Syrianska FC och Södertäljenätverket
Hur fri står Metin Ataseven?
Skjutna i Ronna – anknutna till Södertäljenätverket eller X-team?
17 män med anknytning till Södertäljenätverket åtalas för dubbelmord
Lyckad polisinsats mot organiserad brottslighet
Idag börjar Sveriges största gangsterrättegång
Södertäljenätverket – Södertäljes eget maffiagäng

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements