Göteborg – europas coolaste stad?

Enligt ett resereportage i New York Times från 2007 är Göteborg en av Euopas coolaste städer. Jag vet inte riktigt vad NYT egentligen menar med detta, men helt klart är Göteborg en av de trevligaste städer jag känner till och har varit i. Säkerligen är min egen hemstad underskattad som man skriver i Svenska Dagbladet där man listar de 10 mest underskattade städerna i världen. Förutom Göteborg så finns det ytterligare en av min favoritstäder på listan, nämligen Budapest. Där har jag varit ett tiotal gånger såväl på kommunisttiden som efteråt. Som lifater och med husbil, med jobbet och som turist.

En annan stad på listan är Beirut som jag hört min far lovprisa mängder med gånger som världens bästa stad. En stad där min en av mina döttrar bor, Chicago, finns också med. Kanske kommer jag i framtiden att gilla Chicago också, när jag varat där några gånger. Mitt första besök omfattade inte så många besök ute i staden då jag blev sjuk i svininfluensan. Om skyskraporna i Chicago står de att det är världen snyggaste, men jag tycker nog inte det riktigt stämmer. Däremot är de speciella, kanske inte till utseende, men till funktion. I motsats till i andra städer är den överväldigande majoriteten av skyskraporna i Chicago både kommersiella byggander med kontor, hotell och affärer och bostadsbyggnader. En skyskrapa i  Chicago är multifunktionell, ett litet samhälle på höjden kan man nästan säga.

De andra städerna på listan är Hamburg (länge sen jag var där, men då var staden härlig på samma sätt som Göteborg), Casablanca, Lissabon, Neapel, Sao Paulo och Los Angeles. I de andra nämnda städerna har jag aldrig varit.

Jag har några andra städer i världen jag tycker om, det är Wien (men inte slotten och det, där har jag aldrig varit), Paris (men mitt paris är det fattiga Paris, 18, 19 och 20:e arrondissementen) och jag har ännu inte sett paradgatan Champs Elysee trots mer än 15 besök i Paris. Montménil och Barbés är kvarter jag gillar. Thessaloniki är jag också förtjust i, liksom Istanbul och Berlin, Oslo, Helsingfors och Köpenham. Stockhom också faktiskt.

Wien finns med på listan över mest överskattade städer i SVD. Det tycker jag är orättvist och det anser jag också att Köpenhamns och Amsterdams placering på listan är. Resten av städerna har jag inte varit i, men alla US-amerikaner jag känner håller nog inte med om att San Francisco är överskattat.

SVD publicerade också läsarlistor  på överskattade städer som också innefattar underskattade städer och där håller jag med om att Montevideo i Uruguay är en klart underskattad stad. Och Barcelona lär vara en cool och trevlig stad.

Eller är det så att Göteborg är coolast för att det är underdogen, arbetarstaden, gangsterstaden? Sveriges svar på Chicago? Eller är jag bara lokalpatriot och journalisten från New York Times dum i huvet?

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Göteborg – europas coolaste stad?”

 1. Medhåll, Budapest är en klar höjdarstad. Cool arkitektur – storslagen och mysig på en gång. Beirut är en ganska skön stad, men inte så imponerande egentligen.

  Min favo är annars Mexico City – den staden har allt! Inte underligt, så stor som den är. Nackdelen skulle vara att man inte ser solen och att man inte vågar åka taxi.

 2. Jag har inget emot Göteborg. Det är en blandning av vackert, pampigt och skitigt och fult. Precis det jag gillar med stora städer. Är de för ”skitiga” så blir det bara misär av det hela (Malmö på 70-talet), och är de för rena och putsade blir de bara tråkiga (tyvärr är väl Stockholm påväg mot det sistnämnda, så uppfyllda av sin självbild som de är). Men europas coolaste? Nä, knappast. Inte ens Sveriges coolaste skulle jag säga.

  Tycker Malmö vinner svenska coolhetsligan, med alltfrån sina stora vansinnesprojekt till ställen som Möllan med dess mångkultur. Men det får inte bli för mycket storhetsvansinne i Malmö så de (också) tappar charmen och pluralismen.

  I Europa är det svårt att säga vilken som är coolast. Har besökt lite för få. Men jag gillar Berlin, även om det är klyschigt att säga det. Hamburg överraskade positivt på mig. Barcelona är en häftig stad trots allt.

  (Själv är jag inte från Malmö, även om jag gillar staden. Bäst att påpeka det. Är från Jönköping, bibelbältet. En stad som trots Sveriges i särklass vackraste läge – som ett Vancouver i miniatur – har slarvat bort det genom de senaste 150 åren pga vansinnig stadsplanering och ful arkitektur. Men det kanske är coolt det också…)

  Oj, blev ett långt svar, men det är ett ämne jag är intresserad av.

 3. Göteborg – näe.
  Bodde i Göteborg i fyra år under min studietid. Sämsta vädret i Sverige! Få krogar i förhållande till befolkningen. Liten innerstad, ganska dött faktiskt och hemskt trista förorter. Definitivt inte ”coolt”. Inskränkt och fastlåst. Gammaldags vänster och överhurtiga småborgare som huserar i varsina läger.
  En sak har dom dock gemensamt, oavsett ”klass”, och det är lokalpatriotismen – den är påfrestande och allestädes närvarande som effektivt hinder för allt som kunde vara intressant och ”coolt”.
  Första frågan man fick när det uppdagades att man inte var göteborgare: ”Vad tycker du om Göteborg?” – Och?…
  Slöseri med tid och pengar att åka till Göteborg. Se Nilecity istället!

Kommentarer inaktiverade.