Att tåg slår ut flyg är bara bra

En utbyggnad av snabbtågsjärnvägar och höghastighetsjärnvägar är ur miljösynpunkt bara positivt. Järnväg är ett miljövänligt transportalternativ. Om en utbyggnad av snabbtåg och höghastighetståg också innebär att flyg slås ut är detta bara bra. De jobb som försvinner i flygbranschen motsvaras ju av nya arbeten på tågsidan.

Idag är det helt orimligt att jag från Göteborg inte kan åka snabbtåg hela vägen till Amsterdam dit jag åker ett par gånger per år. Det borde gå. Nu får jag istället oftast flyga för att tidsåtgången är för stor liksom priset för högt om jag skulle försöka åka tåg.  Från Göteborg till Hamburg borde gå på en 3-4 timmar, det är ju ungefär lika långt som till Stockholm. Från Hamburg till Amsterdam borde gå på ytterligare ett par. Med en 5-6 timmars res och ett pris som är jämförbart med flygets skulle jag direkt välja tåget. Men det alternativet finns inte idag. På tre-fyra timmar med tåg kommer jag inte längre än till Köpenhamn och det är ju orimligt att 30 mil ska ta längre tid än de 50 milen till Stockholm.

En utbyggnad av järnvägarna i Europa är som jag ser det nödvändigt, liksom en nedläggning av onödiga flyglinjer och ett stopp för byggande av nya flygplatser. Men vädrets krafter rår förstås inte ens järnvägen . Snön stoppar såväl bilar som tåg och flyg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Niklas

  Intressant, visst! Kul dessutom att KLM gör reklam på sidan 🙂

 • Manuell trackback:

  TV4 och demokratiskt ansvar

 • Alexander

  Hur miljövänligt är det att bygga 100-tals eller kanske 100-tals mil med tågrälsar om man tar hänsyn till miljöpåverkan från gruvdrift som behövs för att få fram råvarorna till rälsen?

 • Krille

  Tåg är en omodern kvarleva som inte utvecklats särskilt mycket sen 1800-talet.
  Flyget är framtiden, och bra mycket pålitligare än tåget.

  Vad gäller miljön, så har vi ju fått fler och fler bevis på att klimathotet är en bluff och enbart en ursäkt för att höja skatter på bränsle och driva upp elpriserna.

  Jag ser gärna en kraftig utökning av flyget, ta pengarna från det inkompetenta SJ för att bygga fler flygplatser.
  Sen kan vi lägga ner större delen av SJ alternativt sälja ut det.

 • Sophie

  @ Krille

  Ta inte i så hårt nästa gång, nu låter du bara som en satir på nyliberaler. Fast det kanske du är?