Byggmästare Allbäck kommenterar muthärvan i Göteborg

Stefan Allbäck har kommenterat anklagelserna om inblandning i en muthärva som framförts i Uppdrag Granskning:

SVT:s program Uppdrag Granskning har publicerat uppgifter om Stefan Allbäcks Byggnads AB. Uppgifterna bygger bland annat på odokumenterad andrahandsinformation som inte är korrekt. Jag beklagar att SVT valt att publicera uppgifter som är felaktiga. Bakgrunden till SVT:s program är delvis att det pågår en förtalskampanj mot mig personligen och mot Stefan Allbäck Byggnads AB. En polisanmälan om förtal har inlämnats och utredning pågår.

Kommentaren ligegr i linje med det jag skrev om Allbäcks inställning i mitt första inlägg om den eventuella korruptionen inom Göteborgs kommun. Medan Allbäck förnekar allt och är upprörd för att han enligt sig själv är falskt anklagad så är kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén också upprörd men av andra skäl:

– Men jag har fått det refererat för mig och ska se det om en stund, säger kommunstyrelsens ordförande.

Vilken är din reaktion så här långt?

– Jag blir asförbannad!

Vad är värst?

– Att något har kunnat pågå så här länge, ända sedan 90-talet som det verkar, och att vi i kommunledningen aldrig har fått någon kunskap. Det stör mig mycket.

Vad har du fått veta på senare tid då?

– Jag har talat med Nyhus (S-ordförande i idrotts- och föreningsnämnden) och Schubert (s-ordförande i kommunägda Familjebostäder) bland annat om vilka krav vi kan ställa på information.

[…]

Men vad händer?

– Målet är att vända på varenda sten, för att få ut detta ur vårt system.

Redan innan programmet sänts hade  Göteborgs kommun gjort en anmälan till Riksenheten mot korruption på grundval av den förhansinformation om innehållet i programmet som släppts ut. För mig verkar det hela delvis vara ett typexempel på hur det brukar gå till i Göteborgs företagarvärld, politik och kommun, det mesta löses genom personliga kontakter på ett sätt som i andra delar av Sverige definitivt skulle betraktas som otillbörigt och vänskapskorruption. Det kanske därför inte heller är så konstigt att det som mest liknar en regelrätt maffiakultur bland Sveriges gangstrar kan återfinnas i Göteborgs organiserade brottslighet. Har det nu också förekommit pengar och ekonomiska incitament, dvs regelrätta mutor så är det förstås snäppet värre än vad som ofta betraktas som normalt i Göteborg.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: GAIS - bäst i stan | Svensson()

 • Min far som var aktiv i byggbranschen i Norrköping på 60-talet berättade att där satt respresentanter för byggbolagen direkt i byggnadsnämnden och gjorde upp om vem som skulle få bygga var. HSB och Riksbyggen för sossarna, Skånska Cementgjuteriet (som det hette då), John Mattsson och andra för borgarna. Och det ansågs som något helt naturligt. Jag tror inte det bara är i Göteborg som sånt här förekommer.

  • Anders_S

   Jan Wiklund: Så klart det förekommer i lilla Göteborg (Norrköping) också. Norrköping och Göteborg har många likheter förutom spårvagnar. Och på många andra ställen. Men min erfarenhet från politiken är att det är mer utbrett och vanligare i städer med ”patriarker” och det är få städer och kommuner som har sådant idag. Fast det finns i Göteborg fortfarande. Exempelvis köper Wallenstam upp fatsighet efter fastighet längs Avnyn och man gör detta i uppenbart samarbete med kommunene så att man i slutändan kan sitta tillsammans på Wallenstams kontor och bestämma sig för att förstöra Götaplatsen och kommersialisera gatan extremt mycket.

 • Göte Borg

  För vilka pengar har öisgården egentligen byggts och vilka pengar driver klubben öis framåt idag, var kommer alla dessa pengar ifrån?
  Vänd nu på varenda sten för reda ut detta en gång för alla.

 • Pingback: Anneli Hulthén backar om muthärvan | Svensson()

 • Pingback: Ingen ordning på pappren | Svensson()

 • Pingback: ÖIS och mutor | Svensson()