Gangstermord i Ronna, Södertälje

Tre män sköts natten till idag ner Café Oasen i miljonprogramsområdet Ronna i Södertälje. En överlevde och två dog. Den här typen av mord brukar vara relaterade till kriminella gäng och nätverk och det finns anledning att misstänka att så är fallet även denna gång. Sen länge pågår ju också en konflikt mellan personer knutna till det nätverk som brukar kallas Södertäljenätverket eller Syrianska brödrskapet och sådna som är knutna till eller tillhör Bandidosanknutna X-team.

Samtidigt som detta är fruktansvärt ska man också komma ihåg att de kriminella nätverken står för en mycket liten del av brottsligheten i Sverige. Nånstans omkring 2-3% enligt en del beräkningar (ex.vis i Dick Sundevalls bok Peter Rätz), eventuellt lite högre andel av morden, men inte över 5%. De flesta mord som utför av tungt kriminella drabbar också andra tungt kriminella så det är en bottslighet som inte har så väldigt mycket inverkan på vanligt folk så länge man inte har kontakt med folk som ingår i nåt kriminellt nätverk eller är släkt med någon.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders_S

  Följ kommentarsreglerna:
  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  Ange korrekt mejladress, ange källor till påståenden osv.

 • Rase

  Du har ett underligt sätt att räkna hur stor andel av brottsligheten som utförs av de så kallade kriminella nätverken. Troligen är det så att på de orter där dessa nätverk förekommer t.ex. Södertälje, Göteborg, Hälsingborg mm så är deras andel av brotten mycket hög. Att dessa individer inte bor i Knäckebröhult och liknande orter gör att procentsatserna späds ut när man jämför med hela riket. Det är ingen tvekan om att dessa, oftast etniska kriminella nätverk, står för en oproportioneligt stor andel av alla allvarliga brott på de orter där de är verksamma.

  • Anders_S

   Rase: Det är inte troligen så. Det är inte så. Kriminella nätverka står för en mycket liten del av brottsligheten. Även I Götebprg, Malmö, Helsingborg och Södertälje. Den mesta brottslighten är brott som de inte sysslar med. Inbrott, bilstölder, skadegörelse, cykelstölder, misshandel på fyllan (jo det händer, men eftersom de är få personer så står de för en liten del av detta också). En överväldigande del av alla brott begås av ungdomar (all forskning visar detta) och den överväldigande delen av dessa brott är småbrott. Det räcker med en snabb koll på BRÅ för att se att så är fallet.

   Den vanligaste brottsligheten som kriminellanätverk ägnar sig år ekonomisk brottslighet, näst vanligast är förmodligen utpressning i form av indrivning och tredjen vanligast narkotikabrott. (Källa Brå, Froskning & Framsteg, oliak böcker om brottslighet) Därutöver förekommer förstås rån av olika slag.

   Den vanligaste individen i ett kriminellt nätverk är en etnisk svensk och ett av de största kriminella nätverken består i stort sett enbart av svennar. Det är Hells Angels (något hundratal medlemmar och sympatisörer, av totalt kanske 300-400 i de kriminella nätverken (Källa: Polisen). Även Brödraskapet domineras av svennar och svennar återfinns på ledande positioner inom i stort sett alla större och mindre kriminella nätverk som finns i Sverige. Med vissa undantag förstås.

 • Josef

  Kriminella har ingen färg, kan vara och se ut hur som helst.
  Men detta är inte väntat , killen som var fotbolsspelare var även sk. torped, ”alla” visste om det.
  Sverige kommer att lida mer under dessa individer som har byggt sig ett eget ghetto där dem inte vill bli störda t ex Södertälje.
  /*kontroversiellt påstående utan källhänvisning, borttaget*/ #AS
  Ungarna tycker att det är skitjobbigt att hela tiden behöva upprepa lögnen att de var förföljda i gamla hemlandet. Många av dem som bodde i Syrien åkte ner till Libanon och efter addressändring så kunde dem säga att de var kristna libaneser under förtryck från muslimska grannar i Beirut , vips hade dem flyktingstatus !

  Vad säger man ? ”Lögn föder lögn”
  Och jag bor med dessa förvirrade ungdomar, så jag vet vad jag skriver om.

 • Pingback: En av de mördade Ronna var elitspelare i fotboll | Svensson()

 • Josef, många som heter Josef heter egentligen Greger, men flyttar till Albanien där de byter namn till Josef för att sedan kunna skriva kommentarer under nytt namn.

  Ja, ditt ostyrkta påstående födde ett nytt ostyrkt påstående.

 • Josef

  Hampus, du är fortfarande blåögd 😉
  Jag skrev inget illa , bara fakta som alla med känningar i kretsen kring vissa känner till.
  Vissa saker skrivs aldrig i tidningarna även om folk känner till omständigheter eller bakgrund till vissa orsaker.
  Kan ta en massa exempel på händelser som inte det skrivs om:
  – Mördade killen i Rotebro var son till den största gangster landet skådat.
  – Koppling Minoo Akhtarzand och dito Rikard Akhtarzand.
  – Koppling Angeles Bermudez-Svankvist och dito Alfonso Bermudez Granlund

  listan kan göras lång 🙂

 • Ja, jag har blåa ögon. Och jag skrev inget illa, jag kom bara med lika bestyrkta och konspiratoriska påståenden som du. Och lika underbyggda.

  Din lista har inte ett smack med ditt tidigare påstående att göra.

 • Pingback: Ett typiskt svensk mord | Svensson()

 • Pingback: 17 män med anknytning till Södertäljenätverket åtalas för dubbelmord | Svensson()