Borgarna fortsätter utestänga folk

Genom orimliga regler, genom att ta bort folks möjligheter att klara sig på olika sociala välfärdsystem så har den borgerliga regeringen i praktiken utestängt en del människor från att kunna delta i samhällslivet på ett lagligt och korrekt sätt.

Den borgerliga högerregeringen har dessutom genom förändringar i utbildningssystemet gjort det svårt och ibland omöjligt att förbättra sina betyg genom studier på komvux. En förändring som innebär att många unga människor i praktiken blivit utestängda från högre utbildningar och därmed också från måmnga jobb. Denna förändring motverkar social rörlighet och förstärker klasskillnaderna i Sverige. På samma sätt är det, fast i mindre skala och dessutom övergående med tiden, med de förändringar kring betygen och intagningar till högskolan som gjorts. Genom nya beräkningsmodeller så stängs i praktiken alla personer som är över 26 år gamla av från vissa högskoleutbildningar. Det är också en sak som motverkar social rörlighet och innebär ett bevarande av klassklyftor.

Den borgerliga regeringen tuffar vidare mot ett mer ojämlikt samhälle. På alla plan och områden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: 370 arbeten till 13000 utförsäkrade moderata alliansens fiasko « Claeskrantz.se()

 • Erik F

  Jag tycker det är bra att man vill uppmuntra direktövergångar från gymnasiet. Det tjänar alla på. Samtidigt håller jag med om att det också måste finnas alternativa möjligheter för de som har intellektuell kapacitet, men inte lyckades i gymnasiet. Jag själv är ju ett sånt exempel. Då tycker jag nog 26 år är en rimlig gräns, eftersom man haft 7 år på sig att fixa till sin situation.

 • Pingback: Dags att komplettera antagningsreglerna « Per pladdrar på()

 • Anna-Lisa Gustavsson

  Varför måste det finnas en gräns? varför måste man välja ett yrke i 20-års åldern och hålla sig till det? Varför kan man inte få välja ett yrke exempelvis sjuksköterska, vara nöjd med det i 20 år och sen när man är 40+ komma på att man inte trivs och då utbilda sig till civilekonom? den är väldigt 1900-tal att anta att man måste ha ett enda yrke som man ska hålla sig till resten av livet. människor förändras och borde ha rätten att anpassa sitt liv efter det på ett lagligt sätt.
  Jag håller med om att Alliansen rutar in folk och stänger ute folk från samhället, och dom kallar sig liberala, ett ord som inte längre betyder det som det betyder..

 • Här kommer ett par klargörande punkter som verkar ha försvunnit ur diskussionen…

  1) Lärosätena kan själva bestämma över urvalet till 1/3 av platserna på ett program. Om ett lärosäte ser ett problem i att sökande med äldre betyg missgynnas på grund av frånvaron av meritpoäng kan alltså en del av platserna tillsättas på andra sätt – tester, intervjuer, etc.

  2) Det finns inte och har aldrig funnits någon garanti för att ett toppbetyg ger en plats. Ifall antalet sökande med högsta betyg är fler än antalet platser måste man lotta, kvotera, ha intervjuer, eller på något annat sätt göra ett urval.

  3) Alla kan söka in med ett HP-resultat.