Impopulära NATO-trupper i Afghanistan

Det är dags att ta hem soldaterna från Afghanistan. De gör förmodligen ingen nytta där och de är impopulära. Kanske är det till och med så att alla utländska trupper försvårar en lösning. De kanske fungerar konserverande på en ohållbar situation och förlänger folks lidande. I vilket fall som helst så verkar det inte finnas någon önskan hos det afghanska folket att ha utländska ockupationstrupper där. I alla fall inte enligt en undersökning som International Council on Security and Development, ICOS, utfört. Nu är det förstå så att udnersökningen genomförts i södra Afghanistan och förmodligen inte speglar synen hos folk i hela Afghanistan. Men den illustrerar ändå problemet. Folk i södra Afghanistan (Kandahar och Helmand) är inte speciellt nöjda med de utländska trupperna:

 • 75 procent tror att utlänningar inte respekterar deras religion och traditioner.
 • 74 procent anser att det är fel att samarbeta med utländska styrkor.
 • 68 procent anser inte Nato-styrkor beskyddar dem.
 • 65 procent tror att talibanerna och deras ledare Mullah Mohammad Omar, borde sitta med i regeringen.
 • 70 procent tror att den senaste militära aktiviteten i området är dålig för det afghanska folket.

Det finns dessutom andra problem med undersökningen. Det är få människor som tillfrågats. Egentligen kan man då inte dra generella slutsatser från undersökningens resultat och personligen undrar jag hur många kvinnor som ingår. Men undersökningen bör nog oroa ändå och för mig är det också av andra orsaker självklart att Sverige inte ska var med i ockupationer och krig i andra länder. Den typen av aktioner för i stort sett aldrig nåt gott med sig (Vietnam, Afghanistan, Irak etc), undantag finns förstås (ex. Rwanda, Vietnams invasion i Kambodja och störtande av Pol Pot, Liberia).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mr. Dubai

  Varfor skulle det bli lattare att hitta en losning pa inbordeskriget for att USA med allierade drar ur sina marktrupper?

  Om ANA sjalv fortsatter striderna med Amerikanskt flygunderstod, ar det intre troligare att inbordeskriget eskalerar och blir annu blodigare?

  Inbordeskriget har pagatt till och fran i olika intensitet sedan 1979.

 • Kuno

  Varför skulle det bli lättare att hitta en lösning på inbördeskriget för att USA med allierade är där och krigar?
  USA säger dessutom att de skall dra sig ur. Skall Sverige då stanna kvar?

 • Mr. Dubai:
  Om USA inte hade stöttat Talibanerna så hade inbördeskriget tagit slut i början av 90-talet. Vad sägs om att testa att sluta lägga sig i efter att stormakter har lagt sig i i 31 år och kriget pågått lika länge? Efter att man gjort samma sak i 31 år och det aldrig har fungerat så är det kanske dags att testa något annat.

 • Peter

  Nu stöttade ju aldrig USA talibanerna. Så du kanske borde läsa på lite innan du skriver något.

  Och jag bedömmer att personen som står bakom bloggen och även du, profanum_vulgus, aldrig själva har varit i afghanistan. Det är lätt att sitta här hemma och tycka att sin vänstersyn på världen är den bästa. Men så är inte fallet.
  ISAF gör ett kanonjobb. Så är det. Och det tycker en stor del av befolkningen i landet också.