Jättekokainbeslag knutet till Sverige

Del 5 av 7 i serien Kokain

Inte bara via den 54-årige göteborgare som gripits på Martinique utan eventuellt kan också Sverige vara ett av flera tänkbara destinationsland. Alternativt är det Spanien dit partiet också tycks kunna knytas. Den 54-årige mannen som gripits på den franska ön i Västindien är tidigare dömd för brott och var en kort period lärare på Sjöbefälsskolan i Göteborg. Han är dömd för diverse brott av ekonomisk art men okänd i narkotikasammanhang:

Det har även en tid pågått spaning på västkusten mot misstänkt smuggling.

– Jag känner ju till att det har pågått spaning längs kusten, men inte att det skulle vara aktuellt med sådana här mängder, säger han.

Vilken typ av tvångsmedel det rört sig om ville Eric Blomstrand inte kommentera igår, men de vanligaste i den här typen av mål är husrannsakan i bostad, beslagtagande av egendom men också hemlig telefonavlyssning.

[…]

Mannen är dömd till fängelse vid flera tidigare tillfällen, för bland annat grovt skattebrott, grov stöld och medhjälp till grovt bedrägeri. Men han är tidigare okänd i narkotikakretsar.

Det hittills största kokainbeslaget i Sverige gjordes i december 2006. Då tog tullen ett lika stor mängd i beslag som var placerat i en container i Göteborgs hamn. Även den gången var Venezuela utgångspunkt för kokainet, som skulle vidare till Polen.

Kokainbeslaget på den svenske mannens båt är ett av de största som gjorts och det i sig är någto som tyder på att mannen arbetat åt nån from av större brottssyndikat:

De lokala myndigheterna på Martinique uppger att båten gick ut från Venezuelas kust den 2 juni. De vill inte uppge om någon annan färdades tillsammans med 54-åringen.

Beslaget på 1,4 ton kokain är det största som gjorts av franska myndigheter. De värderar själva beslaget till drygt 800 miljoner kronor. På den svenska marknaden, på gatunivån är det värt 1,1 miljarder.

– Det visar att det måste röra sig om en ganska omfattande organisation bakom, som har möjlighet att investera stora summor, säger Eric Blomstrand, vid narkotikaroteln.

Den brottsliga organisation som anses kontrollera kokainhandeln i grossistledet i Europa är den kalabriska maffian ’ndrangetan. Det är känt att man samrbetar med nätverk från Balkan för vidaresförsäljningen av kokainet i Europa. I Sverige anses olika gäng dominera försäljningen i olika geografiska regioner. Södertäljenätverket, Bandidos/X-team och Naserligan är sådana som nämns i sammanhanget liksom olika andra nätverk med kopplingar till Balkan och Latinamerika. Kokainet kommer ursprungligen inte från Venezuela utan från Colombia. Venezuela används huvudsakligen som omlastningsområde då misstankar mot fartyg och båtar därifrån är mindre än mot fartyg från Colombia.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Jamaica och kokainetKokainsmuggling, Colombia och Sverige >>
Advertisements