500 göteborgare försvarade demokratin

Idag lyckades omkring 500 helt vanliga göteborgare, dock flest unga, försvara demokratin genom att hindra det islamofoba och främlingshetsande partiet Sverigedemokraterna från att hålla ett möte i Göteborg. Det är en vinst för demokratin när demokratins dödgrävare, extremisterna och islomfoberna i SD inte kan hålla valmöten och spy ut sin rasistiska galla över förbipasserande.

Motdemonsranterna intog den plats där SD skulle haft stt torgmöte gott och väl en timme innan SD skulle komma dit. Efterosm det blev många fler deltagare i motdemonstrationen än förväntat så blev det omöjligt för polisen att få bort människor från platsen. SD försökte därför genomföra ett mindre möte i närheten, men talarna dök aldrig upp och de blev aldrig fler än 7 stycken. Ett fiasko för Sveigedemokraterna och rasismen. En framgång för demokratiskt sinnade göteborgare och antirasister.

När de två tillställningarna skulle upplösas uppstod en mindre skärmytsling mellan poliser och en grupp demokratiska göteborgare. Det slutade med att 5 demonstranter greps. Några kravaller var det dock inte alls. Inte heller kastade folk stenar och flaskor. Det senare verkar vara ett rent påhitt av nån som inte var där. Jag befann mig på den ena sidan och har pratat med både poliser och demonstranter på den andra sidan, där det var stökigt, och inget i den vägen är rapporterat. Däremot använde polisen pepparsprej  (gillar jag inte) och en kort stund även batonger (mot instruktionerna vid den här typen av uppdrag). I övrigt uppförde sig polisen i stort sett lugnt och stabilt och deras lugna agerande bäddade för att det hela förblev lugnt.

I det demokratiska (och vänstervridna) Göteborg är SD inte välkomna. På valdagen kommer vi att kröna dagens framgångar med att sparka ut dem ur fullmäktige också (opinionsundersökningar visar vikande siffror för SD i Göteborg).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • VI var bäst!

 • Caesar Andersson

  Otroligt ledsen att demostranterna hindrade ett politisk parti från hålla valtal.
  Dom hade tillstånd av polisen.
  Motdemostranterna var där olagligt så polisen borde ha gripit alla på plats.
  Alla partier har rätt föra sin talan i Sverige enligt lag.
  Tydligen finns det vissa som hotar demokratin i Sverige.
  Vänster folket och AFA anhängarna som SÄPO varnar för.

  Caesar Andersson

  • Anders_S

   Caesar: det är lagligt att ordna demonstratione, även motdemonstratioenr. alltid. Man behöver inget tillstånd. Dessutom är det lagligt att stå på en plats. Nu var vi så många som stod där att SD inte kunde/ville komma fram. Det är helt lagligt. Inget brott begicks.

   Det är också förenligt med demokrati att protestera mot sånt man inte tycker om. Som exempelvis partier som vill minska demokratin och inskränka friheten. Som SD vill. Därför protesterar vi mot dem. Och vi råkade nu vara cirka 100 gånger fler än SD. I vårt land har vi ju majoritets beslut och majoriteten på torget idag bestämde att SD inte skulle prata där utan att bli överröstade. Var SD:s talare var nånstans förtäljer inte historien, för de dök aldrig upp på platsen. OCh därför kudne vi inte hlelr hidnar dem från att tala. Vi fick inet den möjligheten då de inte var där.

 • Lukas

  detta var la en lagom smart kommentar att man försvarar demokratin? ursäkta mig som fråga nu är jag inte en SD anhängare här men betvivlar att det SD gör hotar demokratin däremot så hotas demokratin av att folk inte tillåter folk ha sina torgmöten och nyttja av yttrandefriheten tex. kan man verkligen ” skydda demokratin ” genom odemokratiskt agerande?

 • Markus Larsson

  Det är inte demokratiskt att förstöra ett helt lagligt torgmöte, oavsett vem som håller i mötet.
  Värst av allt är att motdemonstranternas uppträdande stärker stödet för SD bland vanligt folk och stärker SD:s självbild som martyrer.
  Jag gick förbi Kungsportsplatsen och hörde där en väldigt bra kommentar från en annan förbipasserande: -De (Sd) förtjänar inte så här mycket uppmärksamhet.

  • Anders_S

   Markus Larsson och Lukas: Erfarenhet visar att det inte fungerar så. Får de inte ha möten växer de inte. Det visar erfarenheterna från 1930-talet och 20 år av stopapde högerextremistmöten i Göteborg. SD är ju mycket mindre här än på andra ställen i Sverige. 2,1% i opinionsundersökningen i Göteborg (3,5% i riksdagsvalet), att jämfört med mer än 4% nationellt. Ett resultat av göteborgarnas nolltolerans mot rasister, nazister och fascister

   • Anders_S

    I brittiska parlamentet får man avbryta och störa andra talare. Man får ropa talkörer så att de inte hörs osv. Men man får inte slåss. Det finns väl ingen som på allvar menar att brittiska parlamnetet är en odemokratisk insitution.

    Precis på samma demokratiska sätt agerade vi idag. Genom att störa SD. Däremot hindrade vi dem inte fysiskt och vi slogs inte. De hade kunnat ha sitt möte, men de hade inte blivit hörda. De valde själv att inte ha det. Talarna dök inte upp och de som kom genomförde vad jag vet inget vettigt möte.

 • Hur kan sju slipsfascisters hukande mot femhundra göteborgares ilska mot dessa förklaras vara mer värt ur en demokratisk aspekt? Förklara för mig, Markus, Lukas eller Caesar, för jag fattar fan i mig inte.

 • Caesar Andersson

  Enligt lagen så begick motdemostranterna ett brott ….

  Brottsbalken, 18 kap, 5 §:
  Den som övar olaga tvång eller olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen eller inkräkta på handlingsfriheten inom politisk organisation eller yrkes- eller näringssammanslutning och därigenom sätter yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten i fara, dömes för brott mot medborgerlig frihet till fängelse i högst sex år.

  Hur som helst är det bäst alla partier får hålla valtal vilken politik dom än för.
  Demokratin och lagen måste respektesras !!

  Caesar Andersson

  • Anders_S

   Ceasar: Polisen delar inte din uppfattning. Vår motdemonstration var enligt polisen också en grundlagskyddad demonstration. Liksom SD:s möte. Brottsbalken har liksom inte med saken att göra, speciellt inte en paragraf som handlar om högmålsbrott. De lagar som reglerar demonstrationer är förutom grundlagen också ordningslagen och polislagen. Vi hotade ingen, vi tvingade ingen. Och SD valde att inte genomföra sitt möte. Inte vårt problem.

 • Lagen måste för övrigt inte alls respekteras i alla lägen. Hade Rosa Parks respekterat den hade vi kunnat ha apartheid i USA än idag.

  Kom igen nu Andersson, svara på min fråga!

 • Caesar Andersson

  Nilkas Eriksson :

  Enligt den senaste undersökningen fick SD 7 % , det blir väl 700000 medborgare kommer rösta på det partiet.
  Därför måste vi respektera alla människors åsiker i vårt land.
  Själv kommer jag rösta på Folkpartiet för dom står mina värderingar närmast.
  Att ni demostrerar mot SD ger dom bara fler röster.
  Var smarta låt dom förgöra sig själva med sin politik !!

 • Säg inte ni, folkpartist. Jag var på jobbet.

  Vad var det som inte blev respekterat med SD:s åsikter då tycker du? De hindrades inte utan valde att själva avbryta.

 • Sixten Andréasson

  Poltiska motståndare ska bemötas med argument, inte med våld. Fysiskt våld användes inte denna gång. det var kanske nära. Men att ockupera den plats som motståndarna fått tillstånd att använda är nära våldsanvändning. Hur skulle ni gjort om SD varit fler och propsat på sin mötesplats?
  Det är allvarligt, att du, Anders Svensson, som verkligen har talets och pennans gåva ändå för andra, unga och mindre politiskt erfarna legitimerar och hyllar sådana metoder.
  En annan allvarlig sak som du tydligen inte tänker på att dessa metoder är kontraproduktiva. Jag syftar på att när klasskampen hårdnar kommer den borgerliga staten att inskränka och förbjuda vänstermanifestationer – med motivering att de inte respekterar demokratin utan hyllar våld mot motståndare. Då har ni inte bara förstört för er själva…

  • Anders_S

   Det förekom inget våld överhuvutaget. Utom lite i lsutet när folk skulle därifrån och polisen trykcte bort folk. Våldetäven då var försumbart.

   Så länge ni accepterar attbritisk parlamentet är demokratiskt (det gör jag) så måste ni också acceptera att det som hände idag var demokratiskt.

   Och tll Sixtens sista: Det komer att bli så ändå. Eller menar du att nazisterna inte hade lyckats om all bara låtit bli att protestera och suttit hemma i stugan och ugglat? Som socialdemokraterna de facto gjorde den gången. Funkade det? Vi måste lära av historien. Lämnas fascismen i fred så växer den. Som på 1930-talet.

 • Men det kastades ju inga gatustenar eller flaskor? Så varför säger du ”för det första” om något som inte skedde?

 • Caesar Andersson

  Enligt dom flesta jornalister på plats slängdes gatustenar och glasflaskor .

  Bifogar länk från Aftonbladet :

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7775525.ab

  Det står det samma i alla stora tidningar….

 • Stig

  Det hela är ganska enkelt, antingen är man för yttrandefrihet och mötesfrihet eller är man det inte. Tror man på sina egna idéer måste man väl tro att de kan segra i en öppen debatt? Bara den som är svag i tron på sina egna argument måste hindra andra att framföra sina.
  ”Lämnas fascismen i fred så växer den.” För mig är detta rena ödestron, människor förstår inte sitt eget bästa och kommer bli fascister om de får höra sådan propaganda. Snacka om att underskatta folkflertalet!
  Nu är det 2010 och inte 1930, historien går inte i repris på det enkla sätt du försöker påskina.
  Till syvene och sist är det ändå en principsak; Om 500 ”motdemonstranter” har rätt att stoppa 10 SD:are för att dom är fler, måste du väl anse att 500 SD:are i t.ex. Landkrona har samma rätt mot en vänsterdemonstration?
  Tänker jag rösta på SD? Verkligen inte…

 • g

  Bra att det var bara demokrater bland motdemonstranterna, det är naturligtvis rätt att ni inte låter kommunister och anarkister delta i era manisfestationer.

 • Så är det, nazismen växer om man tittar bort, inget ser, inget hör. Det är ju precis som du skriver Anders, Götet har en betydligt mindre scen för såväl SD som nazister än övriga svenska städer. ND finns inte här överhuvudtaget.

  Det är så jäääävla noga med att allt ska vara ”demokratiskt” för liberaler, men de var fan så snabba att ansluta sig till Renovacion Nacional i Chile när de tillsatte Augusto Pinochet när det begav sig…

 • Eller ännu värre, folkpartister – diktaturens kolportörer.

 • Gerd P

  1. Sd:arna gick omkring bland motdemonstrantern vid kanalen och vid den ena öppningen till Lilla Nygatan, jag stod där och tittade på dom när dom rörde sej alldeles inpå mej. Dom blev inte hindrade av någon -inget våld förekom alltså.
  2 Jag stod där när sd-arna själva gick in på den korta gatstumpen som Lilla Nygatan är.
  3 Polisen stängde sen in dom där. Varför får ni fråga polisen om, för det fanns inget hot av något slag. Alla var lugna, allt var helt lugnt.
  4 Sd:arna kunde mycket väl hållit sitt valmöte där (även om platsen mellan husen verkade dåligt vald), men efter en stund bestämde dom sej för att gå därifrån.
  5. Polisen klarade då inte den situationen snyggt alls. Istället för att använda sej av sin inskolade dialogmetod och tala med motdemonstranternas megafontalare och be dom meddela oss andra att sd gett upp och behövde en öppen väg för att gå därifrån, (vilket dom skulle fått utan vidare, för det var ju exakt det som motdemonstrationen ville) så återföll polisen i sin gamla vanliga våldsroll.
  6 Vi hade flyttat på oss direkt om vi fått veta vad polisen ville, men nu säckade polisen in oss istället -med hästar, bilar och uniformer. Polisen skapade därmed både lätt panik och protester mot det plötsliga polisvåldet som ingen förstod orsaken till.
  7 Det ”uppstod” alltså inget tumult, som en del media skriver.
  POLISEN skapade tumult. . Som så många andra gånger.

  POLISEN sprayade folk i ansiktet med pepparspray när dom inte fort nog förstod vad polisen ville att dom skulle göra. POLISEN tappade kontrollen i gammal vanlig stil och började slå folk, tills ett av befälen hade sans nog att stoppa misshandeln.
  POLISEN stod och tryckte mej i ryggen när jag var helt fastlåst -fast jag bad dom lugna ner sej för jag har ryggskott. POLISEN menade att dom inte tar hänsyn till sånt utan jag fick skylla mej själv som inte hade gått därifrån i tid. (Konsekvensen av den inställningen blir ungefär att om nån hade sagt att han hade astma så hade dom väl tvingat honom att gapa för att dom skulle kunna spruta ner pepparspray i halsen på honom, om nån hade fått hjärtfel så hade dom väl bankat honom på vänstersidans revben, för polisen ”tar ju inte hänsyn till” sjukdomar utan ger sej istället på dom ömtåliga kroppsdelarna.)

  Jag går inte in i demokrati-diskussionen nu, men det är bra om ni utgår från en korrekt grund när ni diskuterar.

 • Pingback: Motdemonstration i Uddevalla och SD i Trollhättan | Svensson()

 • Pingback: Högerextremt våld | Svensson()

 • Pingback: Inga invandrare « Harning()