Sveriges brottsligaste befolkningsgrupp

Det finns ett antal urskiljbara grupper i det svenska samhället som har en högre brottslighet, en överrepresentation bland människor som döms för brott. Det gäller högerextremister, invandrare, arbetarklass, ungdomar (till dessa ska jag återkomma) och så den grupp som har den största överrepresentationen, nämligen män.

Män utgör cirka 50% av befolkningen men står för 80-90% av brotten. Det är män som misshandlar män, män som misshandlar kvinnor, män som misshandlar barn, som kidnappar, det är män som mördar kvinnor, som våldtar, främst män som stjäl och gör inbrott, som rånar äldre, män som rånar butiker, banker, värdetransporter, främst män som är inblandade i muthärvor och män som begår ekobrott osv. Det stora flertalet av våra fängelser inhyser enbart män. Det är i huvudsak män som langar knark och sprit. Det är män som går omkring med skjutvapen och det är män som är medlemmar i kriminella gäng. Kort sagt är män den brottsligaste och farligaste befolkningsgruppen. Ett samhälle helt utan män skulle förmoligen vara fredligare och lugnare.

Men vad jag vet finns det ingen som förelår att vi ska lösa problemen med brottslighet genom att avskaffa det manliga könet, genom att göra oss av med alla män. Förmodligen skulle det dock,  i motsats till liknande förslag om andra befolkningsgrupper, vara effektivt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

17 Svar på “Sveriges brottsligaste befolkningsgrupp”

 1. Det är framför allt underordnade grupper i samhället som begår brott, personer som är utsatta och inte har samma möjligheter som de överordnade.

  1. Stefan A: Den karaktäristikan gäller faktiskt inte gruppen män, som ju är den brottsligaste gruppen i samhället. Män är en överordnad grupp. Men delar vi upp gruppen män så är det främst underpriviligierade män som begår brott.

 2. Anders_S:
  Män är kanske ingen överordnad grupp? Tänk efter; Pojkar får sämre betyg i skolan, pojkar får mer stryk än flickor, färre pojkar har gymnasieutbildning, färre män läser på högre studier, män döms till grövre straff för samma brott, män utmålas som generella förövare, de lägst betalda yrkesgrupperna är mansdominerade, män är tvingande till värnplikt, det finns särskilda brott som bara män kan begå och bara kvinnor utsättas för osv osv.
  Det kanske är en slentrianmässig vana det där med feminism bland socialister?

  Om du dessutom kollar vilka av de övriga överrepresenterade grupperna som INGÅR i gruppen arbetarklass så kanske det blir än mer tydligt.

  1. profanum: Män sitter på de flesta poster med makt. Det är det enda väsentliga om vi sk snacka överordnad/underordnad grupp. Det du tar upp är irrelevant i sammanhanget. Övriga överrepresenterade grupper när det gäller dömda för brott diksuterar vi när jag skriver om dem.

 3. Anders_S:
  Vilken makt då? Ungefär hälften av ministrarna och hälften av riksdagsledamöterna är kvinnor.
  Bland domare och åklagare närmar sig könsfördelningen hälften och bland de yngre så är det en övervikt kvinnor (i framtiden kommer det troligen bli en övervikt kvinnor eftersom 60% (ökande) av juriststuderande är kvinnor och fler kvinnliga jurister väljer offentlig verksamhet)
  När det gäller makt inom familjen tyder undersökningar på att kvinnor bestämmer mer om familjens pengar, föräldraförsäkring, barnens uppfostran osv.

  Så vilka poster med makt är det som avses?

  Du skrev ju om dem i inlägget (av de fyra du räknar upp passar alla i den tredje).

  1. profanum: Det är tröttsamt med folk som gör sig dummare än de är. Som du gör nu. Precis som om regeringen och riksdagen (klar majoritet män, du hänegr inte dme, vilket din hänvisning till värnplikten också visar ) skulle vara de edna makthavarna i samhället. Företagen, snuten, militären osv

 4. Möjligen kan man säga att det per definition är underordnade grupper som begår brott eftersom det som de överordnade grupperna gör är legalt. Bygga upp banker som kraschar, mjölka företag på pengar, sätta igång krig… det finns hundratals saker man kan göra helt legalt för att plundra folk på pengar om man hör till de överordnade grupperna.

  Och som 7 av 12 norska polischefer sa i en bilaga i Dagbladet påsken 1995: om man inte kan nå framgång legalt gör man det illegalt.

  Min misstanke är att fattiga män begår brott för att rika män plundrar legalt. Att inte förse sig ses som skämmigt, och var och en gör det som dom kan.

 5. Anders_S:
  Jag tror inte att du hängde med riktigt.
  Jag frågade vilka positioner som skulle räknas och gav exempel på maktpositioner som kanske skulle räknas, det var dessutom fem maktpositioner som nämndes inte två.

  Hmm:
  Regeringen 11 män och 10 kvinnor, är det klar majoritet?
  Riksdagen 47% kvinnor 53% män, är det klar majoritet?
  (Räknat på andel politiskt aktiva av respektive kön är det ju överrepresentation av kvinnor, vilket syns på deras ålder)
  Värnplikten, vad är det med den? Tror du att den är avskaffad?

  Underligt svar av dig måste jag säga.

  1. profanum: I riksdagen: 185 män 164 kvinnor. Klar majoritet män alltså. Och det där är gamla riksdagen. Nu är det ännu fler män och färre kvinnor. Och som du säger finns det fler män som är politiskt aktiva än kvinnor. Ytetrligare ett bevis på att män har en överordnad position gentemot kvinnor.

   Ja, värnplikten är avskaffad.

 6. Anders_S:
  Nej, det är den just nu sittande Riksdagen, den nya börjar på tisdag.
  Att det är lättare för politiskt aktiva kvinnor att få poster är väl inget tecken på deras underordning?

  Värnplikten är inte avskaffad. Det är värnpliktsutbildningen som är avskaffad.

  1. profanum: Just det, den sittande riksdagen, Med den nya så ökar mansdominansen. 2. Jo det är ett bevis på kvinnors udnerordning attd e har färre politiska poster, att de är politiskt aktiva i mindre utsträckning, att de har färre maktpositioner osv. Förekommande eventuell positiv särbehandling är ett sätt att byrta detta förhållande (orsak och verkan vet du)

 7. Det här var en jättebra artikel. Användbar i diskussion med fr.a Sverigedemokrater och andra rasistiskt anstuckna människor.

 8. Precis. Män är agressivare av naturen (påplussat av kulturen). Det gäller hos människor som hos närbesläktade djur. Därför är det enklaste vi kan göra för fred och frid att ge mer makt till kvinnor.

  Alla politiska poster bör könsfördelas 50-50. Samma med polisen. Lika bra att kvotera in 20 procent blandade invandrare i politiken, polisen och lärarkåren också.

  Män är mer aggressiva, mer maktlystna, starkare och ”snabbkåtare”. Därför dominerar de samhället i sin helhet av biologiska skäl.

  Unga, arbetarklass och invandrare är klassmässigt underordnade i den sociala samhällshierarkin. Då blir brott en genväg för att klättra uppåt. Mest gäller det manliga unga, manliga arbetare, och manliga invandrare av skälen jag tidigare nämnde.

  Feminism är en dundermedicin för ett bättre samhälle, och en bättre värld.

 9. Det är naivt att tro att ministrar har särskilt mycket makt. Alla som läst det minsta statskunskap vet att de bara har en lucka på ett halvår att driva politik, sen är de upptagna med medieuppträdanden och byråkrati. De som formulerar politiken är i högre grad statssekreterarna. Där är andelen män betydligt högre.

  Och då har vi inte ens talar om den ekonomiska makten, dvs näringslivet.

 10. Mycket intressant läsning, och jag har själv funderat på detta innan (framför allt som argument mot rasism). Man kan också nyfiket fråga sig om männens överrepresentation bland brottslingar är en naturlig eller en kulturell företeelse, fast poängen är kanske att kan dela upp samhället efter vilka kriterier som helst och hitta statistik som sätter en särskild grupp i dålig dager.

Kommentarer är stängda.