Vänsterframgångar i Grekland

För ett par veckor sen var det val i Grekland. Det som uppmärksammats här i Sverige har varit att Pasok (socialdemokraterna) vann valet i Athen. Men valet innebar också andra saker, nämligen att hela vänstern till vänster om socialdemokraterna gick fram rejält. Dessutom skedde ett genombrott för den antikapitalistiska och revolutionära vänstern i landet. Detta naturligtvis som en följd av den sociala kamp som länge präglat Grekland grund av finanskris och sociala nedskärningar.

Totalt fick vänstern till vänster om Pasok 20% av rösterna. Hälften av detta, cirka 10% gick till det gammaldags stalinistiska kommunistpartiet KKE. Ett stort parti med en sekteristisk inställning till andra vänsterkrafter. Syriza, en vänsterfront där Synaspismos, Greklands motsvarighet till Vänsterpartiet är den dominerade kraften fick strax över 4% och en högerutbrytning ur Synaspismos och Syriza fick också 4%. Till slut så fick antikapitalistiska fronten Antarsya 2%. Man fick också flera representanter valda i regionala församlingar såväl som i lokala kommuner. Denna siffra för Antarsya ska jämföras med 0,4% i förra valet.

I samtal med Dimitris Hilaris från Socialistiska Partiets grekiska systerorganisation OKDE-Spartakos (medlemsorganisation i Antarsya) menar denne att framgångarna för vänstern och för Antarsya är ett resultat av den sociala kampen och att Antarsya kunnat svara gentemot befolkningens krav på ett korrekt och bra sätt. Han menar också att Grekland framåt våren återigen kommer att gå in en ny fas av mer intensiv social kamp för att bekämpa de nya nedskärningspaket som förväntas från den grekiska regeringen.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, 5, 6,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements