Norges icke-köp av Gripen en icke-nyhet

Norge ville inte köpa Jas 39 Gripen ropar tidningarna ut idag. Men herregud, det vet vi väl. Norge köpte ju ett US-amerikanskt plan som de NATO-medlemmar de är. Norge lurades för att de inte sa allt i förhandlingarna gormar tidningarna också. Herregud, det är ju så förhandlingar går till. Man måste hålla tyst om vissa saker.

Jas hade aldrig nån chans fortsätter tidningarna. Det är möjligt, men det hindrar väl inte att Norge kan ha haft skäl att förhandla om Jas ändå. Kanske för att få ner priset på de F-35-plan man köpte. Det verkar vara en helt normal förhandlingsteknik det också.

Att Norge inte köpte JAS är verkligen ingen nyhet alls. Vi vet det sen länge. Att Norge använde normala förhandlingstrick är inte heller förvånande. Varför skulle de inte göra det?

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

11 Svar på “Norges icke-köp av Gripen en icke-nyhet”

  1. Det är väl inte normal förhandlingsteknik att berätta för en potentiell leverantör att han kan vara säker på att få ordern. Jinge, du har inte läst artikeln?

    1. Nils: Nu är jag inte Jinge och just den biten av ”avslöjandet” verkar ju faktiskt inte vara korrekt.

  2. Om man ska vara konspiratorisk kan man spekulera i om man inte lyfter fram såna här icke-nyheter för att flytta uppmärksamheten från de politiker som avslöjas i samma läcka, typ Ahlin & Sahlin (låter inte det som Piff & Puff ungefär, förresten?).

  3. Jeg håper flere av våre politikere nå går og at wikileaks fortsetter å slippe disse dokumentene. Men jeg holder med deg i at dette er forsåvidt helt vanlig forhandlingsteknikk og sånn sett ikke mer umoralsk enn hvilken som helst affär. Problemet er at Norge og Sverige som store og lillebror land burde värt tidligere ute og avklart affären. Ett ”sorry vi köper inte ärt plan” i 2008 da vi er med i NATO og vil ha Nato tilpasset utstyr hadde alle parter forstått, men å drive spill for galleriet i 2 år er for jävligt. (det presset vel priset litt men men) De fleste normenn jeg har snkket med idag deler sveriges sinne og bli ikke forrundret om flere hoder i partiene får rulle når dette er ferdig.

  4. Inget av det som Aftonbladet skriver är nyheter för vare sig regeringen eller Saab. När det begav sig så arbetade jag på Saab och deltog i framtagandet av diverse underlag till offerten. Det var allmänt känt bland alla som jobbade med offerten att detta var en affär som aldrig skulle bli av. Alla inblandade var väl medvetna om att hela cirkusen var ett spel av Norges regering för att tvinga Lockheed-Martin att hålla sig till sitt ursprungliga pris för JSF. Detta beteende är inget ovanligt eller anmärkningsvärt vid affärer av den här storleken. Jag är tämligen säker på att Aftonbladets journalister också visste detta när det bagav sig. Aftonbladet finns för att sälja tidningar. Rubriken och kopplingen till Wikileaks säljer utmärkt, men det är ingen nyhet.

  5. Det är riktigt att alla som var lite insatta i frågan förstod att Norge var tvingad att köpa JSF, Det hade ju Amerikanarna sagt rent ut. Problemet uppstod när politikerna konfronterades med Gripens överlägsenhet i såväl kostnad som kapacitet. Då blev de tvungna att ljuga för att inte tappa ansiktet. Nu har de tappat ansiktet ännu mer.

Kommentarer är stängda.