Hur mycket samröre har Anna Ardin med USA:s säkerhetstjänster?

Anna Ardin är socialdemokrat, hon har utvisats från Kuba och hon är en av dem som anmält Wikileaks talesman Julian Assange för våldtäkt. I ljuset av de avslöjanden som kommit i dagen genom Wikileaks kring socialdemokraternas ständiga och nära förbindelser med spioncentralen på USA:s ambassad är det inte utan att man undrar hur dessa saker hänger ihop.  Och vilka kontakter Anna Ardin eventuellt har med US-amerikansk underrättelsetjänst. Så här skriver Alexander Cockburn i den US-amerikanska tidningen Counterpunch om detta:

Interpol, the investigative arm of the International Criminal Court at The Hague, has issued a fugitive notice for Assange. He’s wanted in Sweden for questioning in two alleged sexual assaults, one of which seems to boil down to a charge of unsafe sex and failure to phone his date the following day.

This prime accuser, Anna Ardin has, according to Israel Shamir, writing on this CounterPunch site, ”ties to the US-financed anti-Castro and anti-communist groups. She published her anti-Castro diatribes in the Swedish-language publication Revista de Asignaturas Cubanas put out by Misceláneas de Cuba…Note that Ardin was deported from Cuba for subversive activities.”

It’s certainly not conspiracism to suspect that the CIA has been at work in fomenting these Swedish accusations. As Shamir reports, ”The moment Julian sought the protection of Swedish media law, the CIA immediately threatened to discontinue intelligence sharing with SEPO, the Swedish Secret Service.”

De olika artikelförfattarna i Counterpunch har dock fått en hel del om bakfoten. Dels är det troligt att det var någon del av MUST som är inblandade, då detta är den gren av underrättelsetjänsten som har de bästa förbindelserna med US-amerikanska underrättelsetjänster. Det är också den underrättelsetjänst som socialdemokraterna traditionellt samarbetar med. Tänk bara på IB-affären. Socialdemokraterna har också alltid varit misstänksamma mot Säpo. En organisation som i samband med Göteborg 2001 visade sig ha noll och inga förbindelser med US-amerikanska säkerhets- och underrättelsetjänster.

De US-amerikanska författarna tycks också tro att Olof Palme inte ska ha samarbetat med USA på samma sätt som den nuvarande borgerliga regeringen. Vilket naturligtvis är dumheter. Olof Palme var som ung informatör åt CIA, har själv arbeta för föregångaren till MUST och var djupt involverade i IB.

Om det nu faktiskt skulle visa sig att Anna Ardin har eller haft kontakter med US-amerikansk underrättelsetjänst på något sätt, indirekt eller direkt, så blir ju hennes nuvarande vistelse i Palestina något som faktiskt kan framstå lite misstänkt.

Nu är det ju inte så att den borgerliga regeringen saknar bra förbindelser med den militära underrättelsetjänsten de heller. Carl Bildt och hans kompisar i familjen Lundin har exempelvis haft mycket goda förbindelser rakt in i MUST:s allra hemligaste, Kontoret för särskild inhämtning (KSI), det som en gång hette IB. Adolf Lundins (grundaren av Lundin Oil)  bror Bertil Lundin (1946-2005) var en period chef där.

Läs mer:

Övervakning och kontroll

Läs mer om Assangeaffären:

 1. Våldtäktsanmälan mot Wikileaks talesman
 2. Julian Assange förnekar anklagelser
 3. Anhållan mot Assange hävd
 4. Fler och fler märkliga inslag i Assange-affären
 5. Smutskastningskampanj betyder inte att Assange är oskyldig till brott
 6. Underligt att Assange inte hörts
 7. Förundersökning mot Julian Assange
 8. Assange förhörd av svenska polisen
 9. Assange – förundersökning om våldtäkt återupptas
 10. Julian Assange begärd häktad
 11. Assange har erbjudit sig att bli förhörd
 12. Assange-affären rullar vidare

Intressant?
Bloggat: Falkvinge, Kjellberg, Kulturbloggen, Kildén & Åsman, Röda Malmö, Röda Berget,
Borgarmedia: SVD, DN1, 2, 3, 4, 5, EX1, 2, 3, 4, AB1, 2, PDK1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

21 Svar på “Hur mycket samröre har Anna Ardin med USA:s säkerhetstjänster?”

 1. Det var som sjutton! Jag trodde det handlade om två av den typ av kvinnor som tänder på kända män, och sedan ville hämnas att han inte visade dem mer uppmärksamhet efter sexet. Och att man måste tycka Assange visar dåligt omdöme med så lösa sexaffärer med tanke på sin egen situation.

  Konspiration trodde jag inte på, men detta får en verkligen att tänka efter. CIA after all?

 2. För en rättvis betraktelse tycker jag att man bör läsa Anna Ardins Herrepapper om vad som ska hända på Kuba efter bröderna Castro.
  Detta för att gå till källorna.
  Min respekt för akademiska examina, måhända naiv, fick ännu en allvarlig knäck när jag läste Annas poetiska essä!

  Kan det verkligen vara möjligt att klippa och klistra under några veckor från DN och SvD samt lokalfärga med några kvasireligiösa *margeritas’ och få det godkänt i Uppsala?

  Naturligtvis har jag med ökande misstrogenhet iakttagit alster från liknande ’statsvetenskapliga’ lekstugor men detta toppar mina upplevelser med råge!

 3. Jisses! Tja, uttrycket ”hata slumpen” gör ju verkligen att man börjar tänka i vissa banor efter de här uppgifterna.

  I den mån jag tänkt konspiratoriskt i detta fall så har jag alltid utgått från att den eventuella våldtäkten var en händelse som andra krafter sedan förvrängde/förstorade med syftet att få WikiLeaks på fall.

  Sedan måste man alltid komma ihåg att sinnebilden av en agent är den Hollywoodska där de inbegriper män i hatt och trenchcoat och med en browning i fickan alternativt utstuderade femme fatales med huvudet på skaft och en gedigen bakgrund inbegripandes både kampsport och kärnfysik. Verkligheten är nog betydligt mer primitiv och vardaglig än så. Man spelar på människors svagheter och latenta drivkrafter i sedvanlig manipulativ ordning. Inte minst tycker jag Cablegate blottar detta i den träffsäkra beskrivningen om Bildt som mottaglig för upphöjande av hans person.

  1. Thomas: Jag noterade också avslöjandet om hur USA utnyttjade Carl Bildts personliga svagheter.

   Se är det så att agenter och spioner är en sak, informatörer en annan. En del av de senare kan till och med vara ovetande om vad de gör. Det finns en mängd olika sorters människor som på olika sätt arbetar för säkerhetstjänster.

 4. @Anders: Så sant. En persons verkliga dignitet och betydelse (inte den självupplevda) spelar ju in på vilka resurser man lägger att knyta vederbörande till sig. Hur mottaglig personen sedan är för påverkan avgör vilka metoder man tillgriper.

  Tycker du lyfter en mycket viktig poäng vad gäller att medvetandenivån hos den som informerar inte alltid är hög. Termen ”nyttiga idioter” är ju givetvis applicerbar men i somliga fall inbillar jag mig att det inte kanske inte ens finns anledning att befara att den som söker information faktiskt söker information.

  Detta relaterar i allra högsta grad till den FRA-bekanta termen ”den som har rent mjöl i påsen…”. Grundfelet med den föresatsen är ju just att det är någon annan som definierar renheten och inte du själv. Till synes obetydliga uppgifter kan användas i sammanhang där just dessa obetydliga uppgifter anses mycket graverande eller i varje fall blir en avgörande pusselbit i en vidare händelsekedja med stora konsekvenser.

 5. Märkligt med denna Anna Ardin!
  Damen i fråga var för några års sedan inbjuden till Socialistisk Forum i Uppsala för att delta i en debatt om Kuba. Hon är ju en känd representant för de svenska Socialdemokraterna som ju stödjer oppositionen på Kuba. Hon är väldigt aktiv i denna fråga. SF i Uppsala ville ha en debatt mot Eva Björklund, en representant från Svensk-Kubanska föreningen, en person som väl känner Kuba. Anna Ardin ville inte ha någon debatt. Bara tala och svara på frågor. SF ledningen var så snäll att de gick med på det. Ardin och Björklund fick hålla vars sitt tal och sedan svara på frågor från publiken.
  En del av publiken trodde att Anna Ardin hade något att komma med, att hon skulle lägga upp en text och ha kunniga svar på publikens frågor. Det visade sig att Ardin var i det närmaste analfabet i fråga om Kuba. Hennes svar på frågor från publiken var rena idioti. En socialdemokratisk medhjälpare som hon hade med sig, en äldre man, satt och skruvade på sig i stolen bredvid och fick titt som tätt viska i Anna Ardins höra, nog för att få bort de värsta idiotier. Kontrasten till Eva Björklunds kunniga och omfattande redogörelse om situationen på Kuba var oändlig.
  Jag kommer speciellt ihåg ett svar på en fråga från publiken som denna Anna Ardin gav angående kvinnas situation på Kuba. En kvinna undrade om inte kvinnas situation och rättigheter på Kuba, som är märkbart mycket bättre än i de andra länderna i Latinamerika och i många av världens länder, inte är bevis för att Kvinnoföreningen på Kuba bedriver en bra verksamhet.
  Anna Ardins svar var som väntat. Men inte bara! Först förnekade Ardin kvinnas rättigheter på Kuba och den kubanska Kvinnoföreningens verksamhet. Och sedan kom den stora nyheten. Ardin sa då att ”vi ska bygga upp en ny kvinnoförening på Kuba”. Alltså att de svenska socialdemokraterna skulle bygga en ny kvinnoförening på Kuba! Ardins socialdemokratisk medhjälpare skyndade sig att viska, viska. Och så kom Anna Ardin igen: Allstå, inte vi, utan kvinnorna på Kuba. Men uttalande är ett faktum. Så går diskussionen bland sossarna i den bästa imperialistiska andan. De ska bestämma om framtiden på Kuba. Inte kubannerna.
  Jag bara undrar: hur kunde denna Anna Ardin komma i en situation av sexuell åtrå eller kontakt med Wikileaks grundare Assange. Visst är det märkligt? Är det fråga om en provokatör skickad för att sätta dit Assange? Det verkar så.
  Mario Sousa

 6. Jag är också misstänksam mot vad som ligger bakom våldtäktsanklagelserna. Men att påstå att Annas stöd till demokratikämpar på Kuba skulle vara belastande för Anna är ju helstolligt. Eller är alla socialister egentligen stalinist- och fidelfascister. Jag hoppas inte det.

  1. Eric: Nej, det är inte stolligt. Även om hon samarbetat med nåt som är bra kan det ha lett till att hon kontaktats av US-amerikanska. Att hon, som uppgivits på en del håll, är vänstersosse är ännu bättre för USA. Hon behöver faktiskt inte ens veta att det är en säkerhetstjänst hon har kontakt med. Så hon kan vara ovetande men skyldig. Oskyldig och skyldig. Men faktum är att vi inte vet hur det är. Våldtäkten kan också vara helt reell.

 7. http://www.svensk-kubanska.se/cubava/sidor/aktuellt.html#0129

  2011-01-29
  Montaner vill inte kännas vid svenskan som anmält Assange

  Carlos Alberto Montaner kallar det en lögn när han pekas ut att ha band till den svenska kvinna som anklagar Julian Assange för sexuella övergrepp. Montaner säger att påståendet ingår i ”ett systematiskt arbete från den castristiska regimen för att förtala mig.” Han nämner inte att en av källorna kring påståendet om Anna Ardins kontakter med CIA kommer från Counter Punch i USA, efter en undersökning av Israel Shamir och Paul Bennett. I artikeln visar de hur hon arbetat för den USA- och terroristfinansierade gruppen ”Kvinnor i Vitt.” Det framgår också hur den påstådda ”vänster”-kvinnan publicerat häftiga anti-Castro utfall i en exilkubansk tidskrift i Sverige, ‘Misceláneas de Cuba’. [Hon har också varit på Kuba tillsammans med ordföranden i Miscelaneas, vilket denne bekräftar. De utvisades eftersom de rest in i landet med turistvisum, men ägnade sig åt ”journalistiskt” arbete].

  Denna välfinansierade grupp, Misceláneas de Cuba, har enligt Michael Seltzer kontakter med ”Kubas Liberala Parti”, som leds av just Montaner. Denne har i sin tur band till CIA. Montaner säger att allt är lögn. Men i en intervju med Edmundo Garcia i Miami bekräftar han att han varit medlem i USA:s krigsmakt. Han deltog där i en ”kubansk” enhet inom US Army, vilket bekräftas av olika källor. Denna enhet bildades av CIA i början på 60-talet. Jean-Guy Allard refererar till ett dokument från nyhetsbyrån UPI från 1963 i New York Times där Montaner är ”talesman för de Kubanska militära enheterna inom USA:s krigsmakt”. Där deklarerade han att ”en ny exilorganisation planerade omfattande aktioner mot Fidel Castros regim.” Montaner har aldrig förnekat detta.

  Montaner dök upp i Madrid 1970. Trots att han själv uppgav att han saknade pengar, så grundade han ett förlag. Finansieringen skedde från högerkrafter i Spanien med band till terroristorganisationer i Miami. I en lång rad uttalanden placerar sig Montaner i de mest stockkonservativa och reaktionära positionerna vad gäller Kuba och Latinamerika. Det innefattar stöd till statskuppen i Honduras 2009 och det misslyckade kuppförsöket i Ecuador 2010.

  Blogs periodistas Cubanos 101213. Översättning: Zoltan Tiroler

Kommentarer är stängda.