Konspirationsteorier, sexfällor, våldtäkter och Assange

Del 17 av 33 i serien Assangeaffären

Assangeaffären

När man lägger fram uppfattningar om att US-amerikanska säkerhetstjänster utnyttjat de kvinnor som anmält Julian Assange för våldtäkt så blir man anklagad för att vara kvinnohatare och att man bara understödjer och sprider konspirationsteorier. Hela härvan med Wikileaks, våldtäktsanklagelser och Julian Assanges eventuella utlämnande till USA är mycket infekterad och förmodligen kommer vi aldrig att få reda på sanningen om allting.

Först till det med kvinnohatare. Ja, inte bara det, redaktionen för Dagens Konflikt har i ett mejl anklagat mig för sexism och antisemitism (ett mejl där man berättade att man uteslutit mig från Konfliktportalen på grund av sexism och antisemitism). Det senare förmodligen för att jag citerade en person som citerade Israel Shamir som ju anses vara antisemit. Snacka om ”guilt by association” och konspirationsteori. Naturligtvis är jag ingendera, det är nog säkert att Shamir är antisemit, men jag begriper inte riktigt vad det har med mig eller just detta att göra. Bara för att man är en idiot på ett område behöver man inte ha fel när man skriver om nåt annat. Och som besökare i synagogan ett par gånger per år finner jag det ytterst tveksamt om man faktiskt kan belägga att jag skulle vara antisemit på något sätt.

Jag vet heller inte vad det är för sexistiskt att ifrågasätta en våldtäktsanmälan. Vilket jag gjort. Nämligen Anna Ardins våldtäktsanmälan. Det är vanligt förekommande att våldtäktsanmälningar är falska, dvs att det är ett av de få våldsbrott där det förekommer falska anmälningar.  Det är inte nån stor andel av våldtäktsanmälningarna i sig, men vanligare i samband med sexuellt relaterade brott än i samband med andra brott. Detta samtidigt som få våldtäktsanmälningar leder till åtal och till fällande dom, vilket förstås är ett större problem. Våldtäktsanmälningar är alltså ett mycket problematiskt område där sanningen inte alltid är så enkel. Inte är man sexist eller kvinnohatare för att man ifrågasätter en anklagelse om brott.

Så till detta med konspirationsteorier. Det är faktiskt inte ett helt okänt fenomen att underrättelsetjänster utnyttjar kvinnor i olika syften. Bland annat för sexfällor och liknande ((Profumoaffären är en känd sådan affär och vi har fallet med den ryska spionen Anna Chapman för inte så länge sen. Det är alltså inte frågan om några konspirationer alls när man påstår att sådant förekommer. Det förekommer och det finns mängder med exempel från verkligheten.  Det är inte konspirationsteorier.

Har då Anna Ardin utnyttjats på sådant sätt? Det vet vi faktiskt inget om, det kan vara så, som en del US-amerikaner tror. Det är nog inte troligt att det är så. Kan Anna Ardin då ha utnyttjats på nåt annat sätt? Självklart. US-amerikanska agenter kan direkt eller indirekt ha påverkat henne att anmäla. En anmälan som sedan utnyttjats av dem. I det fallet kan anklagelserna mot Assange antingen vara falska eller sanna.

Och förstås kan de två händelseförloppen, våldtäkten och Cablegate vara helt oberoende av varandra.

Vi får som en konsekvens av detta en rad möjligheter som kan vara möjliga (Vi som utomstående har ingen möjlighet att avgöra vad som är sant och inte sant i denna historia):

 1. Anna Ardin och/eller den andra kvinnan har fått betalt för att sätta dit Julian Assange.
 2. Anna Ardin och/eller den andra kvinnan inte blivit våldtagna men utsatts för påtryckningar/fått betalt för att anmäla.
 3. Anna Ardin och/eller den andra kvinnan har blivit våldtagna och detta har utnyttjats av USA.
 4. Anna Ardin och/eller den andra kvinnan har blivit våldtagna och det finns inget samband med Cablegate eller andra Wikileaksavslöjanden.
 5. Anna Ardin och/eller den andra kvinnan har inte blivit våldtagna och det finns inget samband med Wikileaks och Cablegate.

Som sagt, vi har ingen aning om vad som är sant eller inte. Kvinnorna kan inte anses vara mera trovärdiga än Julian Assange. Julian Assange kan mycket väl vara våldtäktsman, men ändå ansvarig för bra och vettiga avslöjanden. Bara för att man är en idiot på ett område behöver man inte ha fel när man gör nåt annat. Eller vice versa.

Det är dock inte kvinnohat, sexism eller antisemitism bara för att man ser på problemet från en mängd olika vinklar. Sådana anklagelser är enbart löjliga och försvårar en debatt i detta känsliga och storpolitiska ärende.

Till slut, som jag skrivit förut, ingen människa är ett helgon och även en djävul kan göra bra saker ibland. Och jag är överens med Göte Kildén:  Låt åklagaren höra Julian Assange i Storbritannien och släpp honom omedelbart fri.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Farmor Gun, Juridikbloggen,
Borgarmedia: NM, AB, DN1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3, EX, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Assange, våldtäkter och CablegateAssange släpps ur häkte >>
Advertisements

15 Replies to “Konspirationsteorier, sexfällor, våldtäkter och Assange”

 1. Är det verkligen vanligt förekommande att våldtäktsanmälningar är falska? Tycker du bör akta sig för sådana påståenden. Hur ofta är vanligt? Har snarare hört att det där är en myt och att väldigt få våldtäktsanmälningar är falska fast när dom är det röner de däremot stor uppmärksamhet, men det betyder inte att det är vanligt.

 2. Re Josein. Nja jag vet inte om jag håller med dig om att det är ovanligt. Bara i sverige har det framkommit falska våldtäckts påståenden där tjejer försökt att få skadestånds pengar 4o-50 tusen kr brukar det vara.Men sen erkänt att det inte var sant. Det är ofta knarkande tjejer som behöver pengar.

  1. Jag menar inte att det är vanligt i sig. Jag menar att det är vanligare i samband med våldtäkter i jämförelse med andra brott. Jag har förtydligat detta nu.

 3. Bra skrivet. Nykter annalys. Jag vet inget om våldtäkter då det gäller den juridiska aspekten, men resten av texten är intressant!

  1. Tack, Erik F. Jag var lite orolig ett tag efter att ha blivit påhoppad från de som säger sig vara mina kompisar.

  1. Freddy: Det var i praktiken samma problem i samband med Göteborg 2001. EN naiv och okunnig vänster började attackerade oss som kritiserade polisen och försvarade anarkisterna. Men vi fick rätt i slutändan.

 4. Som sagt, fjuniga teoretiker. Ta ett byggjobb några år och kom igen sen !
  Vilket förstås inte betyder att det inte finns en massa förstockade, chauvinistiska, trötta fördettingar till gubbar också.
  Behöver jag säga Löfvén ?

 5. Det är inte ovanligt att man använder sig av falska anklagelser om våldtäkt för att göra sig av med folk eller desakreditera människor eller politiska rörelse. USA är bra på det, och lär sina lakajer sin ”kunnande”.
  Att Sveriges makthavarna skulle ställa upp på det, talar ganska dålig om Sverige.
  När det gäller Anna Ardin har hon en ganska intressant förflutten.
  Damas de Blanco, som hon arbetar med, är i praktiken direkt aknuten till USAs regering. Det är ökänd grupp som är inte välkommen till de flesta latinamerikanska länder. Stöd får den av riktiga terrorister, som ansvarar på döden av riktig många människor.
  De har försökt passera som embart civila motståndare till Cuba, men det handlar om annat.
  /*faktapåstående utan källa, borttaget*/ #AS
  Amerika har använt sig av såna ”tryck” under lång tid, det nya är att man nu börjar bruka detta även i Sverige.

  Förr i tiden brukade man använda sig av lögner om rån, så dödades Joe Hill och Sacco & Vanzetti.

  Redan under 70-talet i Latinamerika hade dem lär sina diktatörer att bruka såna tekniker.
  Själv blev jag ”förföljd” av en del tjejer, som sedan visade sig hörde till militärna. Jag var förberedd och låt det passera. Sedan fick veta att mina misstankar stämde.
  Och föralldet, när detta inte funkade, betalat dem till folk som skulle spridda att jag var ”bög” vilket de tyckte skulle desakreditera mig.
  När detta inte gjorde det skada de förväntade sig, då skickade folk för att slå mig i stället.
  Så mycket arbete för en- ”internationellt”- anonym fygur som knappast störde, i jämförelse med Assange som verkligen stör dem.
  Nej det är inte konstigt med såna metoder, det är ganska standard.
  Nästa steg är att ta Assange till USA och där döda honom.

  /*faktapåstående utan källa, borttaget*/ #AS

  Hela nuvarande socialdemokratin har goda kontakter med USA och det var dem som tillåt kidnappa folk till Egypten åt tortyr och möjligtviss till döden under tortyr.

  Det handlar inte om konspirationteorier, USA har sånt utryckespolitik, att nu börjar märkas lite bättre i Europa, men i Latinamerika har detta syns sedan längre.

Kommentarer inaktiverade.