Homeland – spännande men inte trovärdig

TV-serien Homeland som handlar om CIA och terrorism må var spännande, men den är inte ett dugg trovärdig. I det senaste avsnittet sprängdes en bil alldeles utanför en byggnad i CIA:s högkvarter Langley. I verkligheten skulle något sådant inte kunna inträffa.

CarrieMathison

I serien pratar agenter hela tiden i mobiltelefoner. I verkligheten kan man inte göra det i Langley eller i Pentagon.  Att prata om olika brottsliga aktiviteter i mobiltelefon är dessutom otroligt korkat. Den som gör det åker fast ganska snart. Mobiltelefoner är mycket lätta att övervaka och spåra. Det finns en anledning till att kriminella byter telefoner, telefonnummer och sådant regelbundet.

CIA får heller inte arbeta på US-amerikansk mark. Där är FBI ansvariga för att bekämpa terrorister. CIA arbetar i andra länder. En psykiskt sjuk och instabil person som Carrie i serien skulle aldrig får arbeta med säkerhetsklassade saker utan får sparken. Det finns en mängd problem med serien och en mängd saker som inte är trovärdiga.

I verkligheten är antiterrorism betydligt tråkigare och vardagligare. Det handlar om att man ramlar på några stycken man kan kidnappa och åtala, att man förföljer folk som är oskyldiga, svaga bevis, trakasserier mot soldater som avslöjar övergrepp och olagligheter, att man utnyttjar eventuella sexuella övergrepp och snedsteg och att en eventuellt misstänkt får sitta och ha tråkigt en ambassad månad ut och månad in. Det handlar om oskyldiga palestinier, Bradley Manning, Julian Assange, Mehdi Ghezali, ungdomar på Göteborgs gator, svenskar i Djibouti osv.

Agenterna heter Kurt Olsson och ser ut som kommunaltjänstemän, folk som man inte märker och som går obemärkta förbi på gatan. Det handlar om elektronisk avlyssning av miljoner människor för att försöka hitta terrorister man ändå inte hittar. Det handlar om att minska människors yttrandefrihet och inskränka på deras integritet utan att man kommer ett enda steg närmare att få stopp på terrorism. Det handlar om att behandla oskyldiga människor i demonstrationer som terrorister osv.

Det begås brott även när det gäller verklig antiterrorism och inte bara i Homeland, Guantanamo-lägret är ett av många exempel på det. Men det är tråkigare, banalare och samtidigt värre för de som drabbas.

Intressant?
Bloggat: KildénÅsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Svar på “Homeland – spännande men inte trovärdig”

 1. På nåt sätt tror jag att Homeland inte var en dokumentär…dessutom är jag misstänkt säker på att väldigt många andra tittare också uppfattat saken så=)

  1. Va, vem har uppfattat den så? I alla fall inte jag. Jag tvivlar på att det finns folk som uppfattar den som en dramadokumentär om jag ska vara ärlig.

   1.  Jag är inte så säker på att många inte uppfattar serien som en ”dokumentär” mer eller mindre. Ok, om det bara varit denna serie, men vi har sett ett antal med amerikanska serier där islamister som hot (med rätta eller inte låter jag vara osagt i denna kommentar) jag tror på fullt allvar att sånt sätter sig i folks medvetande. TV är ett kraftfullt vapen.

    Jag påstår nu inte att det är nån slags medveten kampanj. Jag tror mer på att seriemakarna och de som bestämmer vilka som finansieras drar nytta av rädslan som finns. (återigen, jag väljer att inte i denna kommentar ta ställning till om rädslan är befogad eller inte, konstaterar bara saken som jag ser den)

    1. Om den faktiska situationen är vi överens. Även om hur TV-serier kan påverkar människor (inklusive de som gör dem) och att TV-makare utnyttjar rädslor som finns (kommunisterna var fienden under det kalla kriget).

 2. Asch då! Jag missuppfattade dig totalt. Nu när jag läste hela din text ser jag ju att du tycker det är för få dokumentärer till gagn för ”saken”

  1. Va igen? Jag tycker inte nåt liknande och skriver inte nåt i den vägen. Vad är egentligen ditt problem?

   Jag gillar Homeland, följer den troget, men tycker inte den är verklighetstrogen. Det är väl inget konstigt med det. Något mer utöver det menar jag inte.

Kommentarer är stängda.