Martin Andersson – rysslandssvensk affärsman

Del 3 av 11 i serien Rysslandsplundrarna

I investmentbanken Brunswick som ju hade som affärsidé att plundra vanliga ryssar på deras delar i de företag som skulle privatiseras efter Sovjets fall var Gerard De Geer huvudägare. Runt sig samlade han en grupp med yngre män som alla hade gått på militärens tolkskola (också kallad tortyrskolan) där de lärt sig ryska. Den första av dessa var Martin Andersson som blev De Geers partner i de flesta affärer och var delägare i Brunswick ända tills hela bolaget såldes till UBS Warburg år 2004. Innan han var med och grundade Brunswick år 1993 var han rådgivare i den ryska privatiseringskommittén. Kunskaper därifrån kunde han sen utnyttja för att berika sig själv.

Martin Andersson köpte år 2007 10% av den ryska banken MDM och sitter i det stora kolbolaget Siberian Coal Energy Companys (SUEK) styrelse. Andelen i MDM såldes senare till bolaget Olivant Holding och istället blev han delägare i MDM Holding tillsammans med bankens grundare Sergej Popov, som också sitter i styrelsen för SUEK, och Igor Kim.

Det finns anledning att därför tro att MDM har ägarintressen i SUEK som har 46 000 anställda och är världens femte största kolexportör, Rysslands största (enligt uppgifter äger Popov 50% av SUEK). SUEK äger dessutom andelar i många andra sibiriska energibolag. Idag verkar det dock som MDM Holding upplösts och Sergej Popov äger 56,3% av MDM Bank, Igor Kim 11%, Martin Andersson 6,3% och Olivant 6,7%. MDM Bank har 10 000 anställda och har dotterbolag i Lettland och skatteparadiset Cypern (speciellt förmånligt för investeringar i Ryssland). I styrelsen för MDM Bank sitter svensken Lars O Grönstedt. Han sitter också i styrelsen för bland annat Vostok Nafta, kontrollerat av familjen Lundin.

Martin Andersson och Gerard De Geer äger fortfarande också huvuddelen Brunswick Capital som var det bolag som ägde 50% av Brunswick mellan 1997 och 2004. Brunswick Capital som är registrerat på Bermuda äger också ryska järnvägsvagnar via Brunswick Rail.

Läs mer: BNE, Rumafia, AV, DN, Båtliv, E24_1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Gerard De Geer och BrunswickMattias Westman – Brunswick och Prosperity Capital >>
Advertisements