Hosni Mubarak avgår?

Mycket tyder enligt media att Hosni Mubarak kommer att avgå i kväll. Om det blir så att Omar Suleiman eller militären tar över har dock inget vunnits. Omar Suleiman är tortyrchefen som blev vice-president och den som USA vill ha vid makten. Som tortyrchef har han nämligen byggt upp goda förbindelser med USA.

Hur det blir återstår att se.

Bloggat: Mullvaden1, 2, Jinge, Röda Malmö, Kildén & Åsman, Röda Lund,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Med min ganska omfattande erfarenhet av demokratiarbete i auktoritära politiska system kan jag inte vara lika kategorisk.

  Att Mubarak tvingas avgå skickar en viktig signal till den som tar över.
  I de flesta länder följer makteliterna, både den styrande och oppsitionen normalt samma politiska logik och den politiska ekonomin är densamma för alla. Detta innebär oftast att de kortsiktiga förändringarna blir begränsade, och att det spelar mindre roll vem som tar över.
  Vi missar också att de flesta politiska system har vanliga ”dödliga” makthavare som inte på egen hand kan förändra systemet. Tyvärr är sådana som Mandela, Gandhi eller Aung Sun Suu Kuyi exceptionella undantag.

  Det normala är att folkliga revolter ofta följs av ”återställare” som på Filippinerna efter Marcos eller på senare tid revolten i Ukraina som av olika skäl också ledde till besvikelse. När Cory Aquino var president 1986-1991 var hon hårt kritiserad, men när hon dog häromåret var det många filippinare som menade att hon genom sin pragmatiska inställning räddade demokratin i en svår tid (hon överlevde 7 militära kuppförsök!), så att man nu, efter två decennier och allt stabilare folkligare valprocesser (mindre våld och röstköp) börjat ta sig ur den traditonella politiska ekonomin med patronage och jordägande TRAPOs (TRAPO=TRAditonal POliticians).

  Suleiman må vara en skurk. Men frågan är i hur hög grad revolten påverkat den politiska ekonomin? Det signifkanta resultatet av revolten kanske vi får se om tio år. Det här slutar inte i kväll, och vi kanske till och med får se den nuvarande ledningen med Mubarak och Suleiman ställas inför rätta om några år, alldeles oavsett om Suleiman tar över nu. Det kommer att bli spännande att följa Egypten framöver även när landet hamnar i medieskugga.

  PS Jag använder uttrycket ”politisk ekonomi” i dess anglosaxiska mer neutrala mening. DS

  • Problemet med Egypten är än mer komplicerat. Det är en demokrati. Rent formellt. På samma sätt som Ryssland.

   När det gäller Ukraina så menar jag att din beskrivning inte är helt korrekt mend et får vi ta nån annan gång.

   Ja, man ser ofta resultat av sådana här revolter långt senare. Ingenting är nånsin slut. Revlution och förändring sker inte hör och nu. Det är en permanent, en ständig, process. Utan slut.

   Och Mubarak gick inte.

 • Pingback: Jinge.se » Blodbadet kan börja()