Vi ska inte kräva svar – vi ska kräva avskaffande av arvkungadömet

Lars Ohly tjafsar om att kungen måste svara på frågor om fester och umgänge med kriminella. Om besök på svartklubbar etc. Men kravet och frågorna är helt felaktigt ställda. För vilken människa som helst får umgås med vem han vill. Det är inget brott att umgås med kriminella, inget brott att gå på svartklubb eller porrklubb och inget brott att umgås med nakna unga damer eller bli fotad med dem. Om det nu finns några sådana foton som Mille Markovic hävdar att det finns och som kungens vän Anders Lettström uppenbarligen tror att det finns. För man försöker ju knappast köpa bilder genom gangsters som Milan Sevo och Daniel Webb om man inte tror att de finns.

Dessutom blir ju det meningslöst att kräva svar av kungen då han, även om han begått nåt brott, inte kan åtalas. Och har han inte begått nåt brott så handlar det bara om moralism. Ja, kanske inte bara, utan också om dåligt omdöme från landets statschef. Och då är det något som vi medborgare borde kunna pröva, borde kunna ställa statschefen till svars för. För att det ska vara möjligt krävs att statschefen väljs i demokratiska val. Gillar vi inte vad statschefen gör så väljer vi en ny. Vidare krävs det förstås att statschefen kan åtalas om han begår brott. Det krävs helt enkelt mer demokrati.

Därför bör kravet inte vara Lars Ohlys tjafs om svar, utan kravet som vi ställer bör vara att avskaffa arvsmonarkin och införa demokratisk vala av statschefen. Kravet bör vara att statschefen inte ska besitta åtalsimmunitet utan lyda under samma lagar som alla andra. Kravet ska inte vara abdikation utan avskaffande av arvsmonarkin.

Det är dags att öka demokratin genom att avskaffa arvsmonarkin och de privilegier som följer med uppdraget som arvsmonark och statschef. Det är dags för mer demokrati, för en demokratiskt vald statschef. Detta oavsett hur det står till med kungens handel och vandel, oavsett om kungen begått brott eller inte. Vi ska inte prata moral, utan demokrati. Inte individ, utan politik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements