Känslor är livet

Boknytt
På spaning efter Spinoza
Antonio Damasio
Natur och Kultur

Känslor är livet

Redan encelliga varelser söker sig till ljus, värme och mat. Senare i den evolutionära utvecklingen uppträder emotioner (”förkänslor”) som rapporterar kroppstillståndet till en begynnande hjärna. Därefter äkta känslor som gör samma sak till hjärnan. Slutligen uppstår människan som har upplevelsen av att vara ett jag som ”utifrån” kan betrakta och uppleva sina egna känslor.

Ungefär så beskriver USA-professorn i neurologi, Antonio Damasio, att känslorna har uppkommit, i sin tredje populärvetenskapliga bok utgiven på svenska; ”På spaning efter Spinoza – Glädje, sorg och den kännande hjärnan”. Som om möjligt är ännu intressantare än de förra böckerna. Klart framgår att människan evolutionsbiologiskt och i själva sina fysiska hjärnstrukturer (pannloben) är sociala, samarbetande, etiska och politiska varelser.

Hans Norebrink

Läs mer: Inez, Kulturen, Råberg,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

220 kr hos Bokus

Advertisements