I Lettland har vanligt folk fått betala krisen – i Grekland vägrar man betala

I tre europeiska länder har ekonomin verkligen kraschlandat. Hittills vill säga. Det kommer att blir fler. Andra länder med stora problem är Irland, Spanien och Portugal. De tre länderna som redan kraschat är Island, Lettland och Grekland. På Island gick bankerna i konkurs och folket vägrar betala alla skulder som orsakats av spekulation och fiffel. I Lettland tvingade den svenska regeringen igenom åtgärder som innebar att de svenska bankerna (som stått för spekulationen, lånen och fifflet) blev skadeslösa. Istället fick den lettiska arbetarklassen betala. Med ökad arbetslöshet och ökad fattigdom, med sämre levnadsvillkor och mindre resurser.

Makthavarna i Europa (inkl. den grekiska regeringen) vill att de vanliga grekerna och de vanliga spanjorerna (för att nämna två länder med protester) ska betala bankernas och de rikas spekulationer och fiffel. Det vill inte folket i Grekland (det ville inte folket i Lettland heller, men det var lättare att slå ner och stoppa protesterna där). I Grekland avlöses därför den ena protesten med den andra. Regeringen lyckas inte genomföra sina nedskärningar och sina privatiseringsprogram. Inte på det sätt som är tänkt och med de vinster som är tänkta. Grekland kan sägas rusa mot konkurs. Därför att folket inte vill betala de rikas kris, de rikas spekulation och fiffel, de rikas korruption,de rikas lyxliv.

Och det gör de rätt i. Grekerna säger: Vi betalar inte!

Intressant?
Bloggat: K & Å, Sjöstedt, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Visst folket kan vägra reformer och kasta landet in i avgrunden, vem får betala det priset då? Rika människor? Knappast, det är småfolket som kommer lida av uteblivna löner, förstörd bolånemarknad, skyhöga räntor, etc. 

  Demokratin förutsätter att man avkräver sina folkvalda ansvar. Men när man som grekerna dyker upp fem minuter över tolv och undrar varför festen är slut, ja då har man ingen annan än sig själv att skylla. Idag citerades en upprörd demonstrant som sade sig inte veta att Grekland hade en enorm statsskuld förrän härom året. Nähä. Men det är ett val man gör som väljare att inte ställa frågor, att inte fråga sig själv och sina politiker varför man har lägre pensionsålder och en överdimensionerad offentlig sektor jämfört med andra rikare länder.

  Det finns inga gratis luncher. Men vänsterns svar är alltid detsamma, felet ligger någon annanstans. Ingen har något eget ansvar. Demonstrera och kasta sten, det kommer nog att lösa krisen.

 • Snälla du. Island betalade inga skulder som berodde på spekulation. Landet fungerar. VI kräver att de skyldiga ska ta ansvar för sin handlingar. Det är motsatsen till att skylla ifrån sig. Du är okunnig, dum och dryg.

  De skyldiga är banker, kapitalister, rik spekulanter. De ska ta ansvaret och betala tillbaks det somde försnillat. V i andra har inte spekulerat. Ansvaret ligger hos spekulanterna, det är också där det ska utkrävas. Vanliga greker har inte levt över sian tillgångar. Dumheter, fördomar, trams utan sanningshalt. Den grekiska överklassen har levt över sina och Greklands tillgångar däremot. Låt dem betala.

  Storleken på offentlig sektor har ingen betydelse i sammanhanget. Island har i stort sett förstatligat allt. Och det fungerar bra. Finland och Norge har en mycket stor del av sitt näringsliv ägt av staten. Fungerar bra. USA har mycket liten offentlig sektor och skulder långt större än andra land, Dessutom med handelsunderskott varje år. Fungerar uselt.

 • Anonym

  Grekerna dök inte upp senare!
  Vi gjorde uppror mot dessa lakejer redan 1946,och åter igen enda tills 1976,sedan va vi övertalade att sluta för att man skulle skapa freds och vallfärds samhörigheten EU..
  Se, även nu stödjer högerhomofilerna de styrande i Grekland, även då man vet vad de gjort…..
  Men då de styrande i Grekland tagit mutor från bolag/Banker i norr, sålt ut allt av värde samt skolor/sjukhus äldrevårdsanläggningar m.m., så anklagas nu folket i Grekland för att vara lata oseriösa m.m.
  Till alla Er inom högern vill jag säga att Ni är korkade samt sjuka i huvudet!
  Vi civiliserade människor struntar i Ert fascistiska  omdöme!
   
   

 • Anonym

  Lättland har varit koloni till Sverige även för…
  grekerna har inte koloniserats av norra Europa i allt för långt tid…
  Inga sådanna traditioner där!

 • Pingback: Grekland - generalstrejk och … | Svensson()