Sabotage mot Ship to Gaza

Igår kväll upptäcktes att Ship to Gazas passagerarbåt ”Juliano” utsatts för sabotage i hamnen i Pireus. Fientliga dykare har förstört propellerhuset och skurit av propelleraxeln. Ingen människa kom till skada vid attacken.

Ship to Gaza har dokumenterat sabotaget med egna kameraförsedda dykare. Enligt en första inspektion på plats går skadorna att reparera före den planerade avresan i slutet av denna vecka.

Passagerarbåten ”Juliano” (uppkallad efter Juliano Mer Khamis, den mördade skådespelaren och regissören vid Freedom Theatre i Jenin) ägs tillsammans av Ship to Gaza-organisationerna i Sverige, Norge och Grekland.

I en första kommentar säger Ship to Gazas talesperson Mattias Gardell:

– Det är en sak att främmande makt pressar den grekiska regeringen att fördröja vår seglats med byråkratiskt krångel. Det är en helt annan sak att fientliga agenter opererar på grekiskt territorium. Det är hög tid för det internationella samfundet att sätta ner foten och säga: Nu räcker det!

Sabotage mot fartyg i grekisk hamn med syfte att demonstrera stöd för det palestinska folket har tidigare genomförts av Israel. Även bombdåd mot inblandade aktivister har utförts. med all sannolikhet av någon israelisk säkerhetstjänst. Det finns anledning att tro att de även denna gång ligger bakom sabotaget.

När det gäller pressen mot den grekiska regeringen om att stoppa fartygens avresa från landet så har de som protesterar mot nyliberalism och nedskärningar på Syntagma-torget tagit ett uttalande till stöd för Frihetsflottan och Ship to Gaza.

Intressant?
Bloggat: Ship to Gaza Malmö, Moberg, Röda Berget, Veronica Palm, Annarkia, Jinge,
Media: GP1, 2, 3SVT1, 2, AB, Fria,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Sabotage mot Ship to Gaza”

Kommentarer inaktiverade.