Antonovs märkliga affärer i Litauen och Lettland

Del 1 av 7 i serien Brottsliga och fifflande banker

I Litauen är Vladimir Antonov anklagad för att låta Snoras Bank låna ut pengar på ett ansvarslöst sätt och inte sköta värdepappershandeln korrekt. Snoras Bank ägs av Antonov och den som anklagar är Litauens centralbank:

Bland annat ska Antonovs bank ha lämnat ett mycket stort lån till ett ryskt företag som tidigare fått nej från andra banker. Banken Snoras gjorde också stora kreditförluster under förra året. Centralbankens kritik från januari tvingade fram en nyemission under våren, enligt Ekot.

Centralbanken i Litauen anser till och med att Snoras Bank bryter mot lagen. Vladimir Antonov själv menar att det bara är trams. Att anklagelserna helt enkelt är felaktiga och falska. Emellertid så är Vladimir Antonovs bank i Lettland, Krajbanka, också utsatt för samma kritik:

Även Vladimir Antonovs utlåning via lettiska Krajbanka (Sparbanken), som han äger via moderbanken Snoras, uppges ha hamnat under den lettiska finansinspektionens lupp. Krajbanka ska tillsammans med Snoras ha lånat ut stora summor till flygbolaget Air Baltic, som indirekt ägs till cirka 47 procent av Antonov.

Finansinspektionen i Lettland varken bekräftar eller dementerar uppgifterna. Man hänvisar till att översyner av finansmarknaden genomförs regelbundet.

Något som onekligen gör kritiken än trovärdigare och svårare att slingra sig undan. Air Baltic har dålig ekonomi och bolagets privata delägare anklagas för att ha plundrat företaget på pengar. Officiellt är det Bertolt Flick och hans bolag Baltijas aviacijas sistemas (BAS) som är den privata delägaren i Air Baltic genom att man äger 47,2% i flygbolaget. Den lettiska staten äger resterande 52,6%. BAS ägs dock via bolag i skatteparadis och vem som verkligen äger bolaget är oklart. Bahamasbolaget Taurus Asset Management Fund Limited heter ägaren till BAS.

Flick kan i detta fall eventuellt vara en bulvan för Vladimir Antonov på samma sätt som Victor Muller är det i samband med Saab-affärerna. Något som i så fall skulle göra Antonov till den private huvudägaren i Air Baltic. Han lånar då ut bankkundernas pengar till sig själv och låter dem kanske försvinna i komplicerade bolagskonstruktioner i skatteparadis på olika håll i världen.

Intressant?
Borgarmedia: VA, AV, E24, SVD1, 2, DN1, 2, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series NavigationHSBC – från opium till kokain – en bank som följer sina traditioner >>
Advertisements