Långa straff för gubbligan

Inte helt oväntat dömdes medlemmarna i den så kallade gubbligan till långa fängelsestraff för fem grova bankrån och förberedelse av fler. 70-åringen, Peeter Pohla, dömdes till 12 års fängelse för bland annat fyra grova rån, förberedelse till fyra grova rån, hot mot tjänsteman samt försök till grov stöld. Nisse Pistol (Jan Nilsson, 64-åringen) dömdes för sin del till tio års fängelse för bland annat två grova rån, förberedelse till fyra grova rån, hot mot tjänsteman samt försök till grov stöld. Lillpojken i sammanhanget, 53-åringen, som enligt tingsrätten haft en mindre framträdande roll vid planeringen av brotten dömdes till 8 års fängelse för bland annat två grova rån och förberedelse till fyra grova rån.

Männen döms även till dryga skadestånd, totalt närmare fyra miljoner kronor. Detta verkar ganska meningslös. Ingen av de fyra kommer nånsin att kunna betala skadeståndet och har förmodligen inte en tanke på det heller. De två äldsta kan mycket väl dö innan de kommer ut från fängelset men skulle de nånsin komma ut kommer skadeståndet göra det svårt för dem att leva. För på existensminimum kan man inte klara sig. Alltså blir det väl i så fall fortsatt brottslighet av något slag, trots den höga åldern.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements