Kärnkraftverk i Sverige behöver inte klara jordbävningar

Idag skriver tidningarna att svenska kärnkraftverk inte klarar kraven på att stå emot jordbävningar av den magnitud vi såg i Japan. Men herregud, svenska kärnkraftverk behöver inte klara sådana jordbävningar, faktiskt i princip inte klara några jordbävningar alls.

Det finns inga jordbävningar i Sverige av den magnitud som kan innebära något problem för kärnkraftverk, sannolikt så kommer det aldrig att finnas (okej det finns små jordbävningar i Oslo-området, men det är inte av styrkan att de kan påverka byggnader och det finns inga kärnkraftverk i det aktuella området). Hela nyheten om att svenska kärnkraftverk inte klarar jordbävningar är ju faktiskt helt meningslös. Oavsett vilka krav strålskyddsmyndigheten har eller inte har så finns det inga kraftiga jordbävningar i Sverige. Inget att oroa sig för när det gäller just kärnkraftverken alltså.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • En vän till mig doktorerade på jordbävningar i Sverige vilka absolut har skett historiskt. Det visar geologiska prover. Men problemet är väl större för de bergsrum där avfallet ska förvaras som måste tåla sprickbildnigar.

  • Ja miljontals år sen förstås, kanske ännu längre sen. Fjällkedjan är ju skapad så och de senaste 10 000 åren ska det ha funnits några jordbävningar av större magnitud. Det skapar problem för slutförvaringen, men inte för kärnkraftverken.

 • Öh, Sverige har visst jordbävningar. Vi kan också drabbas av tsunamis. Risken är liten, men finns. Andra katastrofer orsakade av tex solstormar, meteroitnedslag, terrorattentat, slarv etc kan lätt slå ut svenska kärnkraftverk. Men det behövs egentligen inte så mycket eftersom verken är så gamla och bygger på så farlig teknologi redan från början. Svenska kärnkraftverk saknar passiv säkerhet och kräver konstant kylning och strömtillförsel- de går inte att ”stänga av”. Ryker kylningen eller strömtillförseln så blir det härdsmälta eller värre.

  • Nej, Sverige har inte jordbävningar. Höga kusten har små på grund av landhöjningen och Osloområdet med omnejd har små. Landhöjningen kan orsaka pyttesmå även på andra håll. Inget av detta har några som helst säkerhetskonsekvenser för någonting

   Det finns andra problem och säkerhetsrisker. Men det var inte vad jag skrev om.

   • Din källa redovisar ett antal skalv i och kring Sverige som har potential att skapa stora problem för kärnkraftverken. 

 • det finns å andra sidan reaktorgravar på ett par hundra meter då… Ågestareaktorns grav var 30 meter. Men helt klart är att det inte går att veta hur fort sprickbildningar på ett antal hundra meters djup påverkas av kontinentaldrift, landhöjning med mera.

  • Det har inte med saken att göra. Sådant är långsamma processer och Sverige ligger mitt på en platta och haar så gjort och kommer så att göra inom överskådlig tid. Så inte ens för sådant är det nån större risk. Det finns också små jordbävningar vid Höga Kusten på grund av landhöjningen. I övriga landet är landhöjningen så liten att den är betydelselös ur denna synpunkt.