Högt valdeltagande i Egypten? Knappast!

Det är möjligt att valdeltagandet i Egypten är det högsta i modern tid. Men högt är det inte. 8,5 miljoner människor röstade av en befolkning på över 80 miljoner. Även om vi antar att 50 % av befolkningen är för ung för att ha rösträtt framstår valdeltagandet som mycket lågt. Ungefär 20% av de röstberättigade har i så fall röstat.

62% av de registrerade väljarna har röstat och antalet registrerade väljare var bara 13,6 miljoner vilket ju är en bråkdel av de som egentligen har rösträtt, enligt alla uppgifter jag kan hitta mer än 40 miljoner, och en mycket liten del av befolkningen. Att kalla det högt valdeltagande som valmyndigheten i Egypten och media i Sverige och på andra håll verkar ju klart problematisk även om det är så att det kan bli högre efter att de kommande valomgångarna genomförts (där nya distrikt ska rösta) och att det nämnda antalet registrerade enbart berör de distrikt som röstat denna gång (en justering i texten här, se kommentarerna).

Ett mycket lågt valdeltagande i det egyptiska valet alltså och de som röstade har i stor utsträckning sannolikt röstat på Frihets- och rättvisepartiet (Muslimska brödraskapet) och i mindre utsträckning på andra partier, inklusive salafisterna (wahhabiterna) i partiet Nour. På det sätter påminner rapporteringen om valet i Egypten också om rapporteringen om valet i Marocko som dras med samma felaktiga rapportering och samma låga valdeltagande (se kommentaren till mitt inlägg om valet i Marocko).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders,
  De 13,6 miljoner som skrivit in sig på röstlängderna syftar enbart till de valdistrikt som röstade. Det blir val i januari och februari också. Hur många av de cirka 40 miljoner röstberättigade som skrivit in sig i röstlängderna har jag inte sett någon uppgift på.
  mvh
  Benny

  • Okej. Då kommer valdeltagandet att bli högre än vad jag trodde. Det kanske inte är så dåligt ändå Jag har inte begripit det komplicerade valsystemet uppenbarligen. Det totala valdeltagandet återstår alltså att se.

 • Ja, och så är det viktigt att rösträttsåldern är 18 år. Många av de som genomförde revolutionen är under 18. Jag tror att vi i slutänden kommer att kunna hålla med om att det var ett högt valdeltagande, speciellt jämfört med de s.k. valen under Mubarak.Ett slutligt resultat över 60%  kan nog kallas mycket högt i ett land som Egypten. Vi får se under våren

  • Om det blir ett slutligt resultat över 60% är det mycket bra skulle jag säga.

 • Att det muslimiska brödraskapet firar segrar tillsammans med wahabitterna är ägnat att skrämma var och en som känner deras politiska agenda. Titta på dokumentären om Muslimska brödraskapet, finns på youtube…dokumentären är gjord av Walid al-Kubaisi som är en välkänd vänsteranhängare som flydde från Iran till Norge. Sök på hans namn på youtube.