Lars Vilks – en högerextrem konstnär?

Konstnären Channa Bankier menar att Lars Vilks är en högerextrem konstnär som gör högerextrem konst. Så här skriver Bankier på Newsmill:

Han uppträder tillsammans med danska och svenska högerextremister i den nya sk.”Tryckfrihetssällskapet” som står för långtgående islamofobiska ståndpunkter, och såvitt jag hört har han inte opponerat sig.

Jag vet att Lars Vilks gömmer sig bakom yttrandefriheten inom konsten.  Idén om att det inom konsten är möjligt att göra saker som i den vanliga verkligheten vore otänkbara, men jag vet inte, med rondellhunden och hans anslutning till det högerextrema tycker iallafall jag att han straffar ut sig ur konstens generositet.

Jag förstår att yttrandefriheten ger Lars Vilks alla möjligheter att yttra sig högerextremt, det kan vi inte göra mycket åt , men jag anser att han måste försvara sig inte bara konstnärligt utan också POLITISKT.

[…]

En konstsyn som tillåter vad som helst så länge det kallas ”konst” har i flera decennier förminskat konstens politiska betydelse i det offentliga samtalet. Det är dags att vädra. Det finns högerextrem konst, Lars Vilks rondellhund är en sån konst. Ingen lojalitet i världen mot konsten som sådan kan få mig att försvara den.

Jag tror faktiskt jag håller med. Precis som det finns konst och kultur som är vänster finns det självklart konst och kultur som är höger. Lars Vilks får göra precis vad han vill i konstväg, men jag måste inte gilla det, tycka det är bra eller försvara det. När det dessutom har ett högerextremt budskap som Lars Vilks uppenbarligen har så finns det dessutom ytterligare en anledning att ta avstånd från både konst och konstnär samtidigt som yttrandefrihet och demokrati självklart måste försvaras.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Lars Vilks – en högerextrem konstnär?”

  1. Javisst! Om han med konstens hjälp vill föra ut ett politiskt budskap så ska han naturligtvis, som alla andra, ställas till svars för det budskapet. Och bör också acceptera att han gör det…om han nu menar allvar med sitt tal om åsiktsfrihet.

    Hans logik är förvillande lik SD´s. D v s att spela politisk martyr och säga sig vilja slåss för åsiktsfrihet men bara för egen del. Meningsmotståndare mäts med annan måttstock.

Kommentarer inaktiverade.