Dyra lägenheter i anrikt hus vid Lilla Torget

I ett av Göteborgs äldre hus, det så kallade wijkska huset vid Lilla Torget, finns några av Göteborgs allra dyraste lägenheter. Den allra dyraste kostar 17 miljoner kronor. Trots att det är dyrt så finns de 900 människor som är intresserade av en lägenhet i huset. Det är uppenbart att det finns en del människor i vårt samhälle som har alldeles för mycket pengar. Mer än de behöver faktiskt. Det finns endast 53 lägenheter att tillgå.

I bottenvåningen på huset ligger Fiskekrogen och huset har genom åren hyst en rad olika verksamheter. Ursprunget är dock som kontor för handelshuset Olof Wijk & Co och som bostad för familjen Wijk, Olof Wijk d.ä och Olof Wijk d.y., två av de förmögnaste personer Göteborg har skådat genom tiderna. Huset uppfördes åren 1850-53, men innan dess låg det så kallade Utfallska huset på platsen, i slutet av 1700-talet ägdes detta av Niclas Sahlgren. Detta hus brann ner i den stora branden år 1804.

Det nya hus som Olof Wijk d.ä. lät uppföra ritades av arkitekten Adolf W Edelsvärd som också har ritat centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö liksom en stor mängd stationshus i hela Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements