Världsparlament.nu

Boktips
Samtyckets tidsålder
George Monbiot
Ordfront

Världsparlament.nu

Många skriver om mänsklighetens ödesfråga; globaliseringen. Men få kommer med så konkreta förslag för planetär demokrati som den brittiske författaren George Monbiot i ”Samtyckets tidsålder – Manifest för en ny världsordning”. Marknadstvånget över politik, ekonomi, miljö etcetera ska bekämpas och ersättas av folkligt samtycke till det som kallas ”utveckling”.

Ett moraliskt världsparlament är ett av många bra förslag. Men arbetarklassen i Nord verkar inte ha något att (kortsiktigt) hämta av Monbiot. Istället verkar det vara de vanliga ungmedelklassiga globalrättviseaktivisternas psykologiska behov som ska utgöra krafter för förändring i de rikare länderna. Hm.

I grunden är detta en bra, nyttig bok som avslöjar frihandelsmyten och öppnar för realistiska diskussioner om praktiska strategier för en bättre värld. Men jag måste komma med ytterligare en kritik; ”En man – en röst” på global nivå glömmer att människor inte bara är individer, utan även tillhör nationella kollektiv. Då blir det orättvist om Kina och Indien får för många röster i världsvalen.

Hans Norebrink

Läs mer: Knuff, SVD, Fria,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements