Fifflarna – Värmlands Finans och Hells Angels

Del 15 av 22 i serien Bedragare och fifflare

Värmlands Finans grundades 2007 och listades år 2008 på Aktietorget, en handelsplats för aktier där en lång rad tveksamma företag varit noterade genom åren. I februari i år avnoterades företaget från Aktietorget. Huvudägare i bolaget är en man vid namn Glenn Renhult via sitt bolag Renhult Invest, Förra året blev han osams med VD:n i företaget, Hans Söderberg, som avgick i september. Strax efter avnoteringen från Aktietorget i februari sparkades den sista kvarvarande oberoende styrelsemedlemmen i bolaget, Ulf Källåker. Värmlands Finans är i huvudsak ett så kallat factoringbolag som köper fakturor.

Igår, den 15 maj, genomfördes en omfattande razzia mot företaget och personer som är och varit inblandade i företagets verksamhet. 9 personer greps som misstänkta för ekonomiska brott, däribland en medlem i Hells Angels som en längre tid varit anställd i finansbolaget:

Nu har stora delar av ledningen i bolaget, men även personer i bolag som står Värmlands Finans nära, anhållits misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Och under hela gårdagens pågick en husrannsakan på bolagets kontor i Karlstad för att säkra handlingar kring bolagets ekonomi och transaktioner.

Men bland de anhållna finns även bland annat en krogägare som också drivit ett välkänt mediebolag, en kaféägare och ytterligare företagare i flera olika branscher.

Sammanlagt sitter nu nio personer, varav en kvinna, anhållna för olika former av grov organiserad brottslighet.

Men bland misstankarna finns även utpressning och försök till utpressning.

– Det har skett i samband med utlåning av pengar bland annat men mer vill jag inte säga eftersom det pågår en förundersökning.

Bland de anhållna finns en tidigare högt uppsatt medlem i Hells Angels i Karlstad.

– Han har arbetat för Värmlands Finans under en längre tid, säger Rolf Sandberg.

HA-medlem­men misstänks för bland annat medhjälp till grov trolöshet mot huvud­man och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

HA-medlemmen är tidigare dömd till ett långt fängelsestraff i en ekohärva år 2009 kring ekonomisk brottslighet i 50-miljonersklassen och omfattade främst byggbranschen. Den gången åtalades 17 personer och i tingsrätten dömdes fler av dem till fängelsestraff. De är dock i allmänhet på fri fot då domarna i de flesta fall överklagats till hovrätten. Den gången handlade det om svarta löner, bluffakturor, ett skumt växelkontor i Stockholm, utpressning och annat. Total beräknades man då ha lurat åt sig 50 miljoner kronor. Denna gång ska det handla om mer pengar.

Huset där Hells Angels har sin klubblokal i Härtsöga utanför Karlstad har hamnat i den nu gripne HA-medlemmens ägo genom en transaktion via bulvan. Bulvanen var en man med anknytning till Värmlands Finans. Han är också en av dem som gripits och anhållits i samband med den nu aktuella ekobrottshärvan.

Förutom Glenn Renhult som är en av de gripna uppges också Fredrik Carlsson och Michaela Lång sitta i bolagets styrelse enligt uppgifterna på allabolag.se. Andra personer som enligt allabolag.se förekommer i bolagen kring Renhult Invest och Värmland Finans är Do Hellbom, Esbjörn Robin Renhult och Esbjörn Tomas Renhult. Michaela Lång tycks vara Glenn Renhults sambo och de andra personerna med namnet Renhult verkar vara hans syskon.

Polisen misstänker att fler företag kan vara inblandade i ekobrottshärvan och utesluter inte heller fler gripanden. Den huvudmisstänkte i härvan är delägare i en rad Värmlandskrogar (Score med flera) och köpte nyligen en lägenhet i Stockholm för 11 miljoner kontant. I styrelsen för det bolag som äger Score sitter Peter Berg och Staffan Johansson. De sitter också i styrlesen för BnW Studios (enligt uppgifter hette bolaget tidigare Pixation, men på allabolag.se anges att moderbolaget heter Pixation AB, numera Circle of Trust AB). Polisen utreder nu misstankar som grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri, skattebrott, utpressning, försök till utpressning och osant intygande. Dessutom undersöker man övertagande och plundring av företag.

Nyligen ska Värmlands Finans AB ha köpt Newz Media Group från Circle of Trust AB för 18 miljoner kronor och ska ha haft planer på att notera bolaget på Aktietorget. Newz Media Group består enbart av tidningen Newz och det är oklart om det ens funnits ett bolag med det namnet tidigare. Hela affären luktar bolagsplundring och 18 miljoner tycks som ett enormt överpris

Enligt uppgiffter i Värmlands Folkblad hör dessutom såväl Glenn Renhult som Peter Berg till Karlstads värsta p-syndare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Uppdatering 17 maj: De nio har begärts häktade.

Powered by Qumana

Series Navigation<< Internetfifflaren Daniel SundinSkåne – centrum för fakturabedrägerier och blufföretag >>
Advertisements