Konkursmiljardären Igor Kolomoysky

Igor Kolomoysky

Igor Kolomoysky

Två nordiska flygbolag har begärts i konkurs under maj månad. Det danska bolaget Cimber Sterling och Skyway Express AB inklusive dotterbolaget City Airline. Gemensamt för dem är att de ägts av de cypriotiska företaget Mansvell Enterprises. Mansvell ägs av Igor Kolomoysky, en av Ukrainas rikaste män och tillsammans med Gennadij Bogolyubov ägare av PrivatBank, Ukrainas största bank.

Igor Kolomoysky är förutom medborgare i Ukraina också israelisk medborgare och hans affärskollega Bogoluybov har grundat stiftelser som är till för att gynna såväl israeliska intressen som judendomenPrivatBank som de två äger tillsammans anses vara centrum i en större ukrainsk företagsgrupp, Privat Group, kring de två redan nämnda männen plus en mindre känd kompanjon till dem, Oleksij Martynov. Banken har sitt huvudkontor i Dnepropetrovsk , inte i den största staden Kiev. Banken har 30 000 anställda och dotterbolag i Ryssland, Georgien, Cypern, Portugal och Lettland. I motsats till vad DN skriver om Kolomovksy finns det faktiskt en hel del skrivet om honom, däremot är Bogolyubov och Martynov mycket mindre omskrivna.

Ukrainsk- och ryskägda bolag på Cypern används för att föra ut pengar från Ryssland för att slippa skatt, för att dölja de rätta ägarförhållandena i företag och för att tvätta svarta pengar. Så används också banker i Lettland, exempelvis har den från Saab-affären kände ryske företagaren Vladimir Antonov sannolikt använt banker i Lettland och Litauen för företagsplundring och pengatvätt.

Precis som i och kring familjen Antonov förekommer också mordförsök och liknande kring Privat Group. en av toppcheferna inom gruppens företag, Gennadij Korban, utsattes för mordförsök år 2006 och igen år 2010. Mordförsöken på Korban föregicks av andra mord på affärsmän i Dnperopetrovsk och har följts av ytterligare mord.

Det hävdas ofta att Privat Group och dess ägare står nära den ukrainska oppositionspolitikerna Julia Tymosjenko, något som dock förnekas av såväl henne som männen bakom PrivatBank. Ibland hävdas att gruppen också stod nära den tidigare makthavaren i Ukraina, Kudjma. Att man inte står nära dagens makthavare i Ukraina tycks däremot vara helt klart. Ingen av PrivatBanks delägare och starka män tycks få ta del av de privatiseringar som sker i Ukraina utan lämnas ofta helt utanför. Ett nog så tydligt tecken på en spricka mellan gruppen och regimen i Ukraina.

Det anses också vara så att Privat Group och dess makthavare står under starkt tryck från de politiska makthavarna i Ukraina och att gruppen och dess intressenter därför har börjat få ekonomiska problem. Mycket tyder också att de olika delägarna därför har börjat för ut kapital från Ukraina i allt större utsträckning och istället samla sina investeringar i holdingbolag och ägarbolag i länder som Schweiz och Cypern. Kolomoyskys operationer kring de konkursade flygbolagen i Sverige skulle kunna vara en del av en sådan plan för att på ett formellt legalt sätt föra ut och undandra kapital från Ukraina och Ukrainas myndigheter.

Förutom de nordiska flygbolagen anses Privat Group kontrollera ett antal andra flygbolag i Ukraina,  Aerosvit AirlinesDniproavia and Donbassaero. Aerosvit har 2 000 anställda och de två andra bolagen är företagets dotterbolag.

Privat Group äger och kontroller dessutom en lång rad andra industrier i en mängd olika branscher. Exempelvis stålföretag som Marhanets Mining & Processing Kombinat and Ordzhonikidze Mining&Processing Kombinat, “Suha Balka” JSC, Pivdennyi Mining&Processing Kombinat (delägt med Vadim Novinskyi),  Nikopol Ferroalloys Plant (delägt med Interpipe Group), Stakhhanov Ferroalloys Plant, Zaporizhzhia Ferroalloys Plant, Alapayevsk Metallurgy Plant i Ryssland, ett ferrolegringsföretag i Rumänien, Highlanders Alloys LLC i USA och Dnipropetrovsk Metallurgy Kombinat named after Petrovskyi.

Vidare kontrollerar Privat Group oljebolagen  Ukrnafta and NPK Halychyna samt oljehamnsbolaget Illichivsk Fuel Terminal Company. I livsmedelssektorn kontrollerar man sockerbruk i hela Ukraina, liksom läskedrycksfabriken Biola. Inom media industrin har gruppen också stora intressen:

Privat Group officially controls the Privat-TV regional television channel in Dnipropetrovsk. Ihor Kolomoyskyi, one of the group’s co-owners, brought a court suit demanding the right to purchase a controlling stake in Channel 1+1, a popular nation-wide TV company. According to media, Privat Group also controls the UNIAN news agency and Kommersant-Ukrayina newspaper, the Ukrainian edition of the Russian Kommersant business newspaper.

Dessutom fem större eldistributionsföretag, gruvbolag och en rad andra företag i en rad olika länder:

In April, he bought out Central European Media Enterprises’ stake in Ukrainian television channels 1+1, City, Kino and TET for around $300 million.

In October, he increased his stake in the small but London-traded oil and gas producer JKX to 25 percent.

He’s also been active abroad, purchasing a $14.5 million controlling stake in Gudauri ski resort in Georgia.

Kolomoisky hasn’t had so much luck with privatizations. His Privat Group complained one of its companies had been unfairly excluded from the privatization of locomotive manufacturer Luhanskteplovoz in spring.

Slutligen kontrollerar man också fotbollsklubben FC Dnepro Dnepropetrovsk såväl som hockeylaget HC Budivelnyk basketklubben BC Budivelnyk.

Läs mer: Guardian, Kiev Post, RIANovosti, Reuters, Herald Sun,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements