Dödad cyklist också polisens ansvar

Polisen ville kontrollera en bilist i samband med en bilolycka i Malmö. I motsats till vad man trodde först var bilisten inte inblandad i olyckan. Anledningen till att man vill kontrollera honom är mycket oklar, men den unge 20-årige mannen var känd av dem sen tidigare som medlem i Black Cobra, är barn till invandrare och det finns orsak att tro att detta kan vara saker som pelade in när polisen ville kontrollera honom.

Istället för att lugnt låta polisen kontrollera så fick den ungen mannen uppenbarligen panik, ett spel, och körde från platsen i hög fart. Polisen tog upp en jakt efter honom, de körde också i hög fart. Under biljakten körde den unge mannen på tre cyklister (tidigare har det uppgetts att det var två) varav en dog. Den unge mannen har erkänt vållande till annans död och häktades för det samt för mordförsök. Polisen hävdar också att han försökte köra över de poliser som fanns på plats för trafikolyckan men det förnekar den unge mannen som ändå häktades för mordförsök ändå. I efterhand visade det sig att den unge mannen också var drogpåverkad.

Den unge mannen är självklart ansvarig för sin handlingar, han borde inte kört drogad och han borde inte ha försökt smita från polisen. Men jag finner också polisens agerande mycket tveksamt. Anledningarna till kontrollen av unge mannen verkar oklara och kan ha uppfattats som ett rent trakasseri. Att de tog upp en biljakt efter honom verkar helt fel och dessutom uppenbart farligt. Han är känd av polisen och de hade kunnat plocka upp honom senare. Nu bidrog deras agerande sannolikt till att en man dog.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements