USA skiter i Assange

Del 7 av 20 i serien Assangeaffären 2

USA skiter i Julian Assange. När denne hela tiden oroar sig för att bli utvisad från Sverige till USA är det bara paranoian hos en person som tror att han är viktigare än han är. En person som tappat kontakten med verkligheten. USA skiter i Julian Assange. Hade de inte gjort det så hade han blivit utvisad från Storbritannien till USA för länge, länge sen. Storbritannien står ju betydligt närmare USA än vad Sverige gör. Julian Assange är efterlyst av Sverige och inte av USA. Att han sökt politisk asyl är bara löjeväckande. Han behöver inte politisk asyl, han är inte förföljd av politiska skäl (även om Wikileaks säkerligen motarbetas av politiska skäl).

Hans vägran att komma till Sverige och bli förhörd motverkar se syften Wikileaks haft. Den bristande verklighetskontakt som Julian Assange uppvisar i samband med misstankarna om sexbrott i Sverige skadar Wikileaks, stjälper snarare än hjälper. Hans agerande skadar dessutom honom själv. Hans trovärdighet blir mindre och det är något som också drabbar Wikileaks.

Men hur är det då, har han begått nåt brott i Sverige och har USA på något sätt varit inblandade i det hela? Om han har begått brott vet jag inte, det är möjligt men det är också möjligt att han inte begått nåt brott. Om han lät sig höras i Sverige skulle vi veta vad åklagaren tycker om det. För då skulle det antingen bli åtal eller nedlagd förundersökning. Med tanke påå hur det brukar gå när det handlar om våldtäkter och sexuella övergrepp så kan man anta att det blir en nedlagd förundersökning. Inget brott har i så fall begåtts eller så kan brott inte bevisas.

När det gäller frågan om USA:s inblandning så finner jag det sannolikt att så är fallet. De har troligen varit inblandade på något sätt när det gäller anklagelserna om övergrepp. Hur är svårt att veta, men det förefaller mig mycket sannolikt. De har många gånger gjort betydligt värre saker än att anklaga en politisk fiende för sexuella övergrepp så det är inte på något sätt oväntat om de skulle vara inblandade. Men om de faktiskt varit det får vi nog aldrig några bevis eller belägg för.

Jag har skrivit mängder om Assangeaffären. Här är några axplock:

Våldtäktsanmälan mot Wikileaks talesman
Smutskastningskampanj betyder inte att Assange är oskyldig till brott
Hur mycket samröre har Anna Ardin med USA:s säkerhetstjänster?
Sverige funderar på att lämna ut Assange till USA
Konspirationsteorier, sexfällor, våldtäkter och Assange
Det handlar om grundläggande rättsäkerhet – Assange och våldtäkter
Naiva vänstermänniskor och Assange – vad underrättelsetjänster kan göra
En misskött våldtäktsutredning – Assangeaffären
Assangeaffären sätter en massa olika problem på agendan
Assangefallet och svensk våldtäktslagstiftning
Vilja förändra omvärlden utan att förstå
Osannolikt att Assange döms för sexbrott
Det finns problem med Sveriges rättsväsen – Göteborg 2001 och Assange
Assange spårar ur
Intressant?
Bloggat: Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Assange spårar urUtvisningar till USA – Assange och Hemler >>
Advertisements

9 Replies to “USA skiter i Assange”

 1. Hur kan du vara så säker på att Assange är paranoid? Om USA ”skiter i” Assange hur kommer det sig då att CIA tar till alla medel  för att få Bradely Manning att ”bekräfta” att Assange aktivt deltagit i läckorna till WikiLeak och inte bara var en passiv mottagare av information från en ”wisthle blower”? Det gör man nog för att kunna sätta dit honom för spioneri i en rättegång. Och är man paranoid om man tror att det svenska rättssystemet och regeringen är kapabla att lämna ut honom till USA?

  1. Hur kan du vara så säker på att han inte är det? Ingen av oss kan vara säker, men jag har läst hans självbiografi. Den handlar om en man helt utan verklighetskontakt.

   Hur de torterar och frågar ut Bradley Manning vet du eller jag nog inget om. Inte många andra heller. Därför är ditt påstående att betraktat som en skröna. Om USA vill att Manning skulle säga nåt om Assange skulle det inte vara några problem att få Manning att säga det misstänker jag.

   Om USA ville ha Assange utlämnad skulle de använda sig av Storbritannien som utlämnar folk av sådana här skäl. Att tro att det är nödvändigt att först utlämna honom till Sverige är bara trams.

 2. Jag tror inte alls att ”USA skiter i Assange”, Anders.

  USA har naturligtvis inte begärt honom utlämnad ännu -då skulle han få
  asyl på direkten i nåt land som inte är så USA-vänligt inställt och USA skulle riskera att missa honom helt.

  Assange är en het potatis, dom som ger sej på honom i Wikileaksfrågan får en hel världsgeneration emot sej, och ändlösa debatter om egentlig demokrati och krig och öppenhet och rättsskydd osv. Tror därför inte man kan vara så säker på att England vill ha just rollen att statuera exempel genom att utlämna honom och låta dom här frågorna växa sej ännu större  -det är inte alls självklart. Det här är ju ett världspolitiskt spel mellan olika krafter och intressen.

  Dom krafterna i USA som vill gripa honom och åtala honom och väl i slutändan avrätta honom står förstås emot dom krafterna som överhuvudtaget inte vill ha upp demokratidiskussionerna på dagordningen alls. Dom senare vill inte riskera att Assange blir martyr, och dom skulle säkert tysta ner alltihop om dom kunde.

  Det finns antagligen en och annan poäng med
  att Assange inte blev förhörd medan han var kvar i Sverige och erbjöd sej
  att den första svenska åklagaren blev utbytt
  att svenska åklagare vägrar höra honom på svenska ambassaden i London
  att svenska åklagare kräver att han blir häktad innan dom ens åtalar honom

  Dom sakerna tycker jag räcker för att man borde kunna råda Assange att akta sej för att komma till Sverige. USA lurar i buskarna.

  Noam Chomsky m.fl. är också inne på den linjen:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/kandisarna-vadjar-till-ecuador-att-hjalpa-assange
  Kändisarna vädjar till Ecuador att hjälpa Assange

  Och advokat Per E Samuelson skrev ett intressant inlägg om svensk rättssäkerhet häromdan:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/visst-har-assange-fog-for-sin-oro_7261597.svd
  Visst har Assange fog för sin oro

 3. Om USA ville ha honom så är det lättare att få honom utvisad från Storbritannien. Det utvisar för vad som helst till USA. Det finns ingen anledning att gå omvägen via Sverige. Dessutom är han ju redan oskadliggjord.

  1. Och? Det finns få fall där Sverige utlämnat någon till USA. Dessutom behövs det en efterlysning. Sen vill jag gärna att du utvecklar ditt påstående och presenterar en källa. Hur menar du?

    1. Det där vart ingen utlämning. Det var en olaglighet. Dessutom utlämnades de till Egypten,och det var USA-amerikaner som transporterade dem. För jävligt helt enkelt. Men inte jämförbart med Assange. Det är inte möjligt atta gera så med en offentlig person som Sssange som ju dessutom inte är misstänkt för nånting nån annan stans än i Sverige.

Kommentarer inaktiverade.