EDL i Stockholm – många fler motdemonstranter än fascister

Så här långt är det många fler motdemonstranter än fascister vid Norra Bantorget i ett Stockholm där prideparaden samtidigt äger rum på annan plats i staden. Enligt media några hundra motdemonstranter och ett tiotal högerextremister strax före klockan 14:00. På förhand har man talat om uppemot 1 000 motdemonstranter och max 200 högerextrema islamofober.

200 högerextrema islamofober är tvåhundra för många, men samtidigt en ynklig siffra. Frågan är dock om de ens blir så många på sin antidemokratiska islamofoba demonstration, det mesta tyder på att det återigen blir fiasko. Rapporter från platsen tyder på ungefär 100 högerextremister och cirka 500 motdemonstranter ungefär 14:15. Som vanligt är antifascisterna fler än fascisterna.

Fiasko för de islamofoba högerextrema fascisterna igen alltså. Som i Århus. Som i Göteborg.

Polisen verkar dock, vilket tyvärr är alltför vanligt, inte kunna hålla sig i styr.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Tråkigt av vänsterextremisterna att de inte kunde hålla sig. Började kasta knallskott och andra fyrverkerier på poliser och hästar. Fram till dess var allt lugnt och polisen bara stod där utan att provocera det minsta. Uppenbarligen ansåg polisen att det var dags att röra runt i grytan en smula när en polisman blev skadad av ett knallskott. Men det var aldrig frågan om några kravaller. Man gick eller skrittade helt enkelt in i folksamlingarna, varvid de (inklusive mig) skingrades. Mycket disciplinerat och civiliserat. Vi är väl sådana, vi svenskar, till och med när vi kravallar är vi behärskade 🙂

  De svartklädda maskerade försökte dock få till lite konfrontation. Ingen tog synlig avstånd från dem men inte många följde heller deras exempel.

  xDLs demonstration/tal försigick en bra bit därifrån, jag förstod faktiskt först inte var de var någonstans. De var få, helt stilla och inte särskilt högljudda. Hade vänsterextremisterna stannat hemma hade endast ett litet fåtal människor lagt märke till xDL över huvud taget. Jag fick känslan där att vänsterextremisterna inte precis demonstrerade mot xDL utan snarare mot polisen. Större delen av uppmärksamheten var riktade mot dem, det var de som skulle provoceras, tillmälen typ ”kolla en gris på en häst” haglade. Inte särskilt politiskt medvetet. Är det samma personer som sporthuliganerna?

  •  Ja det låter ju JÄTTEhemskt. ”En gris på häst” och lite knallskott, ja fruktansvärt rent utav. Somna om, fåne.

 • MarkKarlsson

  Wide Openthrottle: Vilket jävla skitsnack… Jag var där. Din bild är helt sjukt vinklad. Var du längst fram i den LAGLIGA demon som inte överträdde avspärrningarna?.. Som att det är legitimt från polisens hålla att gå in och misshandla folk och släppa hundarna på dom på grund av att några slängde smällare. Den där polisen som vart ”skadad” av en smällare visade sig senare vara oskadad – innan dess användes detta  som anledning till att anfalla anti-demon som höll sig inom avspärrningarna. 
  Jag var inte en del av de svartklädda men jag kan förstå deras konfrontations vilja efter det HELT onödiga övervåldet som användes mot en demo som höll sig inom avspärrningarna. Jag stod längst fram och såg aldrig några försök att bryta avspärrningarna innan polisen bildade mur och gick fram och började armbåga och slå folk med batongerna. Dom gav sig på mindre tjejer i armkrokskedjorna extra hårt för att försöka förstöra demon.Sluta ursäkta polisen. Alla som var där ville visa EDL att dom inte är välkomna. Att folk verkade inrikta sig mot polis har endast att göra med hur polisen agerade och att dom försökte förringa och skingra en motdemonstration som var mycket viktig.Om EDL inte skulle bli bemötta relativt hårt skulle dom få mycket lättare att rekrytera bland huliganer etc. Fascister blir starka när dom får se starka ut. Den dan det är omvänt jämfört med demon – anti-demon idag är vi mycket illa ute.

  • Det var i mina ögon helt onödigt att kasta knallskott och andra saker mot polisen eller mot någon. Det är ett beteende som klart innebär att man nedvärderar sin egen demonstration.

   Men oavsett det så ska polisen inte överreagera som de tycks ha gjort. De ska inte angripa allt och alla bara för att några idioter finns i demon. De ska avvakta och ta det lugnt. Så agerar de alltid i Göteborg och därmed lugnar läget alltid ner sig efter en stund. Och det blir inget bråk av något slag. Polisen ska alltså inte låta sig provoceras.

   Några kravaller var det inte i Stockholm heller. Det är uppenbart. Kravaller kräver att folks slår tillbaka ordentligt mot polisen när dessa ingriper mot vad de uppfattar som bråkmakare. Det skedde uppenbarligen inte i Stockholm.

   Dessutom. Alla demonstrationer i Sverige är lagliga. Ända tills polisen på plats beslutar något annat. Tillståndet har inte med saken att göra.

   • MarkKarlsson

    Jag håller till viss del med dig. Smällarna kunde kastats nån annanstans. Jag ser ingen poäng till att dom skulle kastas precis vid huvud demon. 

    Sen tycker jag inte smällarna är något problem i sig. Jag har vart på många demos och det är ofta kids som kastar smällare. Men vem bryr sig. Jag har aldrig varit med om att polisen gjort det tills nu. Sverige är det enda landet jag känner till där man blir upprörd på så många plan över smällare. I alla fall sen dom vart förbjudna för ca 10 år sen.

    I övrigt håller jag helt med dig. Sjukt dumt av polisen att attackera alla för att dom vart irriterade på kidsen som kastade smällare. Jag vet många som gick därifrån med en helt ny bild av polisen.

    ”Dessutom. Alla demonstrationer i Sverige är lagliga. Ända tills polisen på plats beslutar något annat. Tillståndet har inte med saken att göra.”

    Alldeles riktigt. Men polisen meddelade aldrig något annat utan gick helt plötsligt bara på. Jag hörde poliser ifrågasätta sin egen handling mellan varandra eftersom ingen bröt några avspärrningar eller rörde sig längre fram Och då polisen gick på var det först helt omöjligt att vända sig bakåt pågrund av den stora folkmassan bakom.

    • Det tycks ha tagit ett beslut om att förklara demon olaglig. Men uppenbarligen kommunicerades inte det hela ut. De tappade bort A och O i en upphetsad situation. Prata, Prata först. Det är vad de ska göra. Med vem som helt. Ta det lugnt, avvakta, prata.

     Det kan var ganska jobbigt med smällare faktiskt. Jag stod längs fram mot polisen vid tennismatchen i Malmö. En del höll på att träffa mig. Skitjobbigt och skitjobbigt för öronen och hörseln.

     • MarkKarlsson

      Jag håller med om att det var irriterande med smällarna omkring en. Jag såg några smällare som hamnade på mot-demonstranter också och fick själv ett par ganska nära mig.

      Inte för att det kändes farligt men mer meningslöst eftersom det inte var några djur som angrep då nästan alla smällare slängdes. Och dom slängde dom inte på nån annan plats för att locka bort agressiva poliser. I stort sätt helt meningslöst om inte syftet var att visa folk polisens mindre charmiga sida.

  •  Mark: Jag stod mestadels inne på skolgården, till höger om den lagliga demon, tio meter på sidan om den. Såg rätt bra vad som försigick men lär väl precis som du inte ha sett varenda detalj. Vad som skiljer sig åt är knappast vad vi såg utan hur vi värderar det sedda. Ja, det är legitimt att ”släppa hundarna på dom” när demonstranterna börjar kasta knallskott på polisen. Att några hundar släppts såg jag inte heller, däremot att hundförare med kopplade hundar gick in mot demonstranterna, som då skingrades (inklusive mig själv). Indignationen borde du rikta mot de (ganska många) som uppenbarligen var där för att provocera polisen. De förstör naturligtvis för alla som bara vill använda sin demokratiska rättighet. Nu har ju vänsterextremisterna media med sig vilket innebär att den som läser om saken kan få för sig att det var högerextremisterna som utgjorde ett hot. Ändå är jag övertygad om att ni bara förlorar på sådant här beteende. Kasta smällare på polisen i förhoppning om en reaktion är förstås bara barnsligt. Nåja, ni växer väl upp och skaffar er någonting att ansvara för så småningom. På sätt och vis är ni sympatiska, väcker känslor av föräldraskap inom mig.

   Notera att jag i sak och princip inte är emot det ni propagerar för.

   • MarkKarlsson

    Jag såg vid flera tillfällen poliser som lät sina hundar hoppa på flyende personer. Om dom släppte tyglarna helt eller släppte efter på kopplet var svårt att avgöra och gör väl ingen större skillnad. Jag såg också en polis bli till synes rejält biten av sin hund.

    Vad du skriver om att ”vänsterextrimisterna” har media med sig får dig att låta som nån från avpixlat. Vilken media i Sverige är skulle det vara? Aftonbladet har en socialdemokratisk grund men jag skulle inte benämna dagens socialdemokrater som vänster alls. Sen får du gärna länka till artiklarna du menar på(flera eftersom du skrev i plural). Jag har endast läst artiklar i dom flesta tidningar som skriver om den skadade polisen som sen bekräftades ej blivit skadad och om hur demonstranterna bröt avspärrningarna och polisen var tvungen att agera.

    Alla som var där ville visa att det var fler som var emot än för EDL. Om polisen försöker förringa demon och därmed få det att se ut som det är färre och att mot-demonstranterna lätt skulle ge upp demon för att man är rädd för polisen så går dom i slutändan EDL och andra fascisters ärende oavsett om dom förstår det själva eller ej.

    Om fascister känner sig ohotade av en liten demo som lätt skingras för att alla är rädda för poliser så skulle dom få mycket lättare att locka ut deras ljusskygga sympatisörer och få möjligheten att bilda en gaturörelse.

    Alla betydande fascistgrupper genom tiderna har behövt en  gaturörelse för att kunna genomföra sin vilja. Dom kommer aldrig kunna göra det genom ett parlament enskilt. Om dom inte kan växa som gaturörelse kommer dom aldrig bli ett äkta hot heller.

 • Pingback: Lars Vilks kommer ut som... | Svensson()