Mingel på bokmässan

Del 6 av 7 i serien Bokmässan 2012

speciellt mycket kändisar har jag inte sett bokmässan. Jag har ju med flit undvikit den typen av montrar och folkförsamlingar så det är kanske inte så konstigt.   förmiddagen pratade jag med några författare jag känner, Kent Werne och Mattias Hagberg samt besökte ETC:s monter och hade en kort pratstund med Johan Ehrenberg. En del av de människor jag pratade med kanske av andra anses vara kändisar, men det är till viss del folk jag känner eller är bekant med. Helt vanliga människor.

Eftermiddagen började med lite kringvandring och efter att ha pratat med Daniel Olsson som skrivit en bok om en avhoppare från Hells Angels tillsammans med Lasse Wierup (med honom pratade jag på morgonen) så gick jag för att lyssna på en debatt om fängslandet och frigivandet av Martin Schibbye och Johan Persson.

De två huvudpersonerna var dock inte med. De hade avböjt deltagande. Men rätt som det var så stod de precis bakom mig. Det hela blev lite märkligt. en slags metadiskussion där de som diskuterades lyssnade. De var ihop med Esayas Isaak, Dawit Isaaks bror. Efter att ha växlat några med Isaak förstod jag att de alla tre skulle var med på en manifestation för fängslade journalister. För frigivning av fängslade journalister och mot att journalister fängslas på grund av att de är journalister. De visste inte riktigt var Internationella Torget där de skulle prata var nånstans, så jag pekade ut vägen för dem.

Sen, när det var dags, så gick jag dit. Det var en mängd människor där och det blev en mäktig manifestation för frigivning av fängslade journalister och i solidaritet med fängslade journalister.  Specifikt nämndes Dawit Isaak, men Schibbye och Persson tryckte på att det var svårast för inhemska journalister i olika diktaturer och att det fortfarande satt många kvar i fängelse i Etiopien såväl som Eritrea och många andra länder.

Vad som inte nämndes var att det förutom Dawit Isaak finns ytterligare en fängslad svensk journalist. Joaquin Perez Becerra som sitter i fängelse i Colombia. Vad som inte heller nämndes är att Sverige utvisar etiopiska journalister till Etiopien där oundvikligen kommer att fängslas.

Efter detta gick jag ner och lyssnade på Lawen Mohtadi som skrivit en bok om Katarina Taikon. Det var mycket intressant och jag hade också ett efterföljande samtal med henne. Väldigt trevligt och givande.

Sen var det snart efter det dags för mingel. Först i ABF:s monter där jag pratade med diverse olika människor inklusive vänsterpartisterna Lars Ohly och Johan Lönnroth. Sen gick jag till Expo där jag förstås träffade Alex Bengtsson och Daniel Poohl men också en trevlig lärare från Kungälv. Han visade sig ha varit en av dem som följt med de ungdomar från Kungälv som reste in för att demonstrera mot nazisterna vid moskén i Göteborg. Något som verkligen var till hjälp för ordningshållandet. Ju mer vuxna i en demonstration, ju bättre är det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< En förmiddag på bokmässanAtt planka in på bokmässan >>
Advertisements