Köttfifflare polisanmälda

Livsmedelsverket har anmält företagen Heat AB, Barter Invest AB och CKA charkförmedling AB för att i stor omfattning ha sålt kött med beteckningen oxfilé som vid kontroll visat sig vara fläskkött. Köttet har dessutom innehållit otillåtna tillsatser. Företagen har också struntat i att informera kontrollmyndigheterna om att de vid flera tillfällen under nästan två års tid tagit emot reklamationer av kött på grund av dålig kvalitet.

– Företagen visar stor nonchalans mot konsumenter och livsmedelslagstiftning. Deras agerande skadar förtroendet för maten. Alla ska kunna lita på att maten är säker och få korrekt information om vad maten innehåller, säger Jan Sjögren, chef för kontrollstödsenheten vid Livsmedelsverket.

Flera gånger under 2011 och 2012 har något av företagen tagit emot reklamationer från missnöjda  kunder och tvingats ta tillbaka tonvis av kött. Trots dessa indikationer har de inte aktivt återkallat resterande partier kött från marknaden. Inte heller har företagen berättat för livsmedelsmyndigheterna om sina problem. Heat AB och Barter Invest AB ägs av samma personer, Åke Hultberg med familj. Det tredje företaget, CKA Charkförmedling AB ägs av familjen Nordström och är förklarat i konkurs.

– Företagen har alltså under lång tid sålt kött trots att de haft indikationer på att det kan vara felaktigt. Det är helt oacceptabelt och ett brott mot livsmedelslagstiftningen, säger Jan Sjögren.
Vid kontroll har köttet även visat sig innehålla tillsatser, färgämnen, som inte deklarerats och som dessutom inte får användas i nöt- eller fläskkött. Precis som förväntat handlade fifflet inte bara om ett parti kött, utan det har sannolikt pågått under en längre tid.

Åtalsanmälan skickas till åklagarkammaren i Helsingborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements