Hur får man läsare till sin blogg?

Det är lite olika för olika bloggar. Men för min del handlar det om att jag har en ganska hög Google-rank (för en politisk blogg alltså). Det innebär att jag ofta hamnar bland de tio första sökresultaten när man söker på de ämnen jag brukar skriva om. Google har den senaste månaden stått för 54 % av besöken till min blogg. Det är lite mindre andel än tidigare, men antalsmässigt har jag fått fler besökare via Google och andra sökmotorer än tidigare månader. Totalt har sökmotorer stått för 57% av besökarna till min blogg.

Att andelen läsare som kommer från sökmotorer minskat trost att antalet ökat något beror främst på att jag haft en stadig ökning av antalet direktbesök till min blogg. Stor andel direktbesök är bra,d et är fasta läsare som återkommer i större utsträckning än andra läsare. Andelen direktbesökare är numera 13%. Det är nästan en fördubbling mot vad det varit tidigare månader då det varit omkring 7%. Ökningen har varit stadig under hela hösten, men har accelererat den senaste månaden.

Twinglylänkar, dvs länkar från artiklar i tidningar och tidskrifter som jag länkat till har stått för omkring 18% av antalet besökare.

4% av besökarna på bloggen är prenumeranter på mitt RSS-flöde och resterande 8% har den senaste månaden kommit från andra social medier inklusive andra bloggar, bloggportaler etc. Viktigast är knuff.se och dess systersajter intressant.se och bloggar.se. De står för 2% av besökarna, google.se (annat än sökningar) för 1,5% och Facebook för 0,5%.

Antalet läsare som kommer från facebook borde kunna öka. Här kan ni som är mina läsare vara mig behjälplig. Genom att ”Gilla” min bloggs facebooksida kan ni öka min bloggs synlighet i facebook. Jag kommer att kunna nå fler med mina budskap och mina inlägg. Fler kan upptäcka min blogg och få möjlighet att läsa den. Ni kan också lägga till Facbooksidan i nån intresselista, dela sidan med andra och följa bloggen på NetworkedBlogs.

Det går också att följa vad jag skriver genom att bli en som följer mig på Twitter. Antalet läsare som kommer till min blogg från sociala medier har också ökat under den senaste månaden. Framförallt handlar det då om Facebook.

Min blogg är också en av Sveriges mest lästa bokbloggar. Men det märks inte i Twinglys kartläggning av bokbloggar. Detta eftersom jag inte registrerat min blogg som bokblogg på Bloggportalen. Man kan bara välja tre kategorier och då har jag valt Regionalt, Miljö samt Politik. Det märks inte heller så mycket på sajten Bokbloggar.se. Detta då den använder Google reader för att mäta hur populär en blogg är. Ett sätt för er läsare att hjälpa mig att öka antalet besökare och läsare på min blogg är alltså att ni använder Google Reader för att följa min blogg. Ni behöver ju inte gå dit för att läsa bloggen , det är bättre att ni gör det här, men prenumerera på bloggen där för att höja min ranking och synbarhet hos Bokbloggar.se.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements