Ond globalisering

Boktips
Globaliseringen och dess kritiker
Joseph Stiglitz
Leopard förlag
ISBN: 9789173430340

Ond globalisering

Alla som är det minsta intresserade av och bekymrade över samhällsutvecklingen och globaliseringen bör läsa denna suveräna bok. Man är ju van att vänstern och ”alternativglobalisterna” kritiserar världsbanken, internationella valutafonden (IMF) och världshandelsorganisationen (WTO) för att tjäna USA, västliga kapitalintressen och nyliberal marknadsfundamentalism. Men här får de medhåll av en nobelpristagare i ekonomi, som varit rådgivare åt Clinton och vicepresident för världsbanken 1997-2000!

Som håller med kritiken av globaliseringen med dess religiösa tro på privatisering. Som menar att staten visst har en viktig roll i ekonomin, och att Östasiens statskapitalism bevisar det. Som menar att dagens globalisering bryter mot demokrati och nationellt självberstämmande.

Samtidigt är han för en folklig globalisering som tjänar även de fattiga. Och menar att kapitalismen idag, som på trettiotalet, står vid en skiljeväg. Världen väntar på att globaliseringen vrids rätt så den tjänar vanliga människor istället för de redan rika.

Hans Norebrink

Läs mer: Pierre Gilly, Knuff, Dagens Bok, SVD, Romelsjö,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements